Jaroslav Dodok Rôzne

10 rád ako zvládnuť monitor

Nasledujúci týždeň bude pre deviatakov, ale aj pre maturantov veľmi náročný. Budúci týždeň sa konajú maturity a testovanie deviatakov, preto vám prinášame niekoľko rád, ako uspieť.

1. Neučte sa 5 minút pred monitorom

Aj keď niektorí stále tvrdia, že opakovanie je matka múdrosti, nie vždy to platí. Deň pred monitorom je najlepšie odýchnuť si, jednoducho relaxovať. Nasledujúce ráno pokojne vstaňte a taktiež sa neučte, pretože poznatky, ktoré máte v hlave, by sa vám ešte viac domotali.

2. Zoberte si čokoládu!

Tí, ktorí monitor majú už úspešne za sebou vedia, že čokoláda je najlepší liek na stres a nervozitu. Vyvoláva pocit štastia a tak vám pomôže telo aj myseľ poriadne nakopnúť.

3. Dôležité je nebáť sa výsledku

Staré známe: ,,čo ak by som to nenapísal, alebo čo ak niečo pokazím a nezoberú ma na školu" netreba riešiť. Nemyslite na to, čo ak by, ale klaďte dôraz na terajší výkon. S pravidla sa výsledkov monitoru bojí väčšina, ale úplne bez dôvodu. Stredné školy, ale už aj gymnáziá berú do na štúdium všetkých. Teda pokiaľ viete koľko je 20×5, poznáte aspoň pytagorovu vetu a počas ZŠ ste zachytili aspoň niečo.

4. Neriešte zbytočnosti

Nie je podstatné v ktorej lavici sedíte, v ktorej triede ste, ktoré topánky ste si ráno obuli, alebo ktorý učiteľ bude práve vo vašej triede. Ak sa budete zaoberať týmito vecami, budete v strese a to úplne zbytočne.

**5. Čas je s vami! **

Čaká na vás 25 úloh z jazyka, na ktorých budete mať 60 minút. Po vydelení zistíte, že na jednu úlohu budete mať takmer dve a pol minúty. Zo skúseností sa vie, že po 50-tich minútach sa všetci pozerajú von oknom. Je dobré vziať si so sebou hodinky (nie mobil, ten je zakázaný používať) a môžete tak kontrolovať koľko minút vám ostáva na kontrolu úloh.

6. Čo je pravdivé a nepravdivé, čo patrí a nepatrí…

Text a teda zadania čítajte veľmi pozorne, zvlášť upriamte pozornosť na formuláciu otázok. Častokrát sa totiž stáva, že si zle prečítate zadanie a vyberiete potom aj zlú odpoveď. Rozlišujte vety typu: Z uvedených tvrdení** vyplýva…, Z textu nevyplýva…, Vo vete je správne**** slovo…, Vo vete je **nesprávne//// slo­vo…

7. Pozor na hárky!

Na monitore dostanete zvlášť zadania a zvlášť odpoveďové hárky. Je veľmi dôležité, aby ste si nepomýlili riadok, alebo stĺpec, do ktorého zapisujete výsledky.

8. Dobrý nápad sú aj žuvačky

Aby ste odolávali stresu a nervozite, odporúčame aj žuvačky. Znižujú mieru nervozity a ukľudňujú.

9. Dbajte na maličkosti

Na testovaní vám nepomôže ak budete mať spôsob výpočtov dobrý, ale výsledok zlý. Dávajte si pozor na malé počtové operácie, v ktorých môžete ľahko spraviť chybu. Všetko si radšej viackrát prepočítajte.

10. Napíšte monitor čo najlepšie To je posledná rada, pretože výsledok sa môže odzrkadliť aj od prístupu. Ak si vopred poviete, že na to nemáte, nepomôže vám to. Ak sa však presvedčíte a budete si veriť, dokážete získať dobrý výsledok.

ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM