Kornel Kubík Udalosti

11 inšpirujúcich rečníkov a viewing parties na školách. Takto vyzeral Jump Slovensko 2014

Viac než 200 účastníkov z rôznych občianskych iniciatív sa stretlo na neformálnej konferencii Jump Slovensko. Už tretí ročník podujatia sa konal v stredu 15. októbra v bratislavskom Technopole. Konferencia bola určená pre každého, komu Slovensko nie je ľahostajné.

Ilustračný obrázok k článku 11 inšpirujúcich rečníkov a viewing parties na školách. Takto vyzeral Jump Slovensko 2014
Zdroj: Dnes24.sk

V tomto duchu sa niesla aj celá konferencia Jump Slovensko. Rečníci boli ľudia, ktorí robia niečo záslužné pre spoločnosť. Cez ich príbehy ste sa dozvedeli niečo viac o ich poslaní a práci. Mohli ste sa nechať inšpirovať aj sa niečo naučiť.

Jump sledovali aj študenti v školách

Vďaka živému vysielaniu mali možnosť sledovať program v doobedňajších hodinách aj študenti viacerých stredných a vysokých škôl z rôznych kútov Slovenska. Organizátor Jumpu, Nezisková organizácia Voices, po prvýkrát uskutočnila tzv. viewing parties.

Zapojili sa školy z Hurbanova, Levíc, Banskej Bystrice či Košíc a aj niekoľko gymnázií z Bratislavy. Organizátori vďaka technike dokonca zabezpečili účastníkom konferencie aj krátky priamy prenos so študentmi z jednej zo zapojených škôl.

Svoj príbeh rozpovedalo 11 inšpirujúcich ľudí

Prvá časť programu pozostávala z príbehov 11 rečníkov, ktorí prišli účastníkom rozpovedať svoj príbeh. Hneď prvá rečníčka Milota Sidorová postavila latku vysoko. Hovorila o ich festivale reSITE, v rámci ktorého sa zaoberajú otázkami verejného priestoru a jeho efektívneho využitia.

Sergej Kára, ktorý pracuje s ľuďmi bez domova, hovoril o tom, ako rozbíjali múry hlavami, aké rôzne prekážky sa im stavali do cesty. Stále s niečím bojujú, ale vždy to spoločnými silami zvládnu. Otvorili dokonca aj kaviarničku Dobre&Dobré, ktorá predviedla svoje služby aj priamo na konferencii. Zamestnaní sú v nej práve títo ľudia, ktorí majú problém zapojiť sa do spoločnosti.

Rečnil aj mladý študent

Milovníčka maďarčiny a “bifľa“ Lucia Satinská prezradila, prečo považuje maďarčinu za veľmi sexi jazyk, aj keď to zatiaľ ešte nemá vedecky podložené. :-) Divákom poskytla množstvo vtipných momentov.

Na konferencii vystúpil aj mladý študent z Nitry, Michal Molčan (na fotke), ktorý objavil vďaka Ninja korytnačkám svoju vášeň ku karate. Hovoril, že v dnešnej dobe je už veľa vecí príliš sexi a príliš cool. „Robte veci pretože to chcete a nie pretože je to moderné,“ odkázal. Na záver ešte prezradil jeho osobné motto: „Nemrnči!“

S Michalom sme vám nedávno priniesli rozhovor, ktorý si môžete prečítať na TOMTO LINKU.

Pozitívne hodnotenia

Michal zhodnotil konferenciu Jump nasledovne: „Na Jumpe sa mi veľmi páčilo. Bola to moja prvá oficiálnejšia rečnícka skúsenosť a za pozvanie som úprimne vďačný. Fascinovali ma ostatní rečníci ako aj návštevníci. Nápady a myšlienky som si do brožúrky zapisoval jedna radosť. Palce hore patria VOICES za to, že je to primárne nezisková akcia o neziskových projektoch, tak bola konferencia organizačne a technicky na naozaj vysokej úrovni.“

Návštevník Zdenko Iskra z ipčko.sk, internetovej poradne pre mladých, ktorý bol na Jumpe prvýkrát, povedal: „Páčilo sa mi, ako vedela Barbora Kuchárová veľmi dobre pracovať s publikom a vedela ho strhnúť. Super tiež bolo, že Vlado Michalko mal interaktívny začiatok a koniec prednášky. Trochu sme si s rukami zatancovali.“

Filip, kolega Zdenka, poznamenal: „Skvelé bolo, čo povedala Soňa Holúbková, že nie je dôležité byť odborníkom, ale hlavne človekom.“

Rozprávalo sa, jedlo aj tancovalo

Po príbehoch nasledoval obed, počas ktorého mohli návštevníci nadväzovať nové kontakty. Potom sa účastníci konferencie rozdelili do piatich miestností, v ktorých prebiehali workshopy, tzv. nápadiská. Boli zamerané na témy ako školy, verejná správa, médiá, psychohygiena a posledné nápadisko prebiehalo v angličtine. Vedené bolo zahraničným hosťom z Nórska, Larsom Erikom Berntzenom. Témou bol radikalizmus a extrémizmus.

Martina Vendleková, ktorá viedla nápadisko médiá, ho zhodnotila nasledovne: „Našou snahou bolo urobiť niečo nejakým iným spôsobom. Nielen ako prednášku, ale niečo interaktívne. Som spokojná, že sa každý účastník zapojil. Spoločne v skupinách vytvárali príbeh a taktiež diskutovali na rôzne témy.“

Potom nasledoval AfterJump, kde návštevníci pokračovali v nadväzovaní kontaktov a v diskusiách. Hostí sprevádzalo chutné občerstvenie a príjemná Ľudová hudba Miša Nogu. Choreograf Vlado Michalko dokonca naučil hostí niekoľko zaujímavých tanečných krokov.

Študent24/Martina Trepáková

Foto: Voices, Boris Nemeth

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM