Jaroslav Dodok Od Vás

2014 príbehov: Open your mind- it´s easy!

V roku 2014 bude Slovensko oslavovať desiate výročie vstupu do EÚ, a preto sme sa rozhodli v spolupráci s občianským združením Európsky dialóg perspektívneho postoja (eD) nazbierať 2014 príbehov! eD ako iniciátor tohto projetku verí, že príbehy budú slúžiť ako motivácia a inšpirácia ďalším.

Ilustračný obrázok k článku 2014 príbehov: Open your mind- it´s easy!
Foto: Jaroslav Dodok

Samotné príbehy píšu priamo mladí ľudia, ktorí sa chcú na internete podeliť s ostatnými o svoje zážitky. Niektorí z nich boli na mobilite Erasmus, iní absolvovali stáž v erurópskej inštitúcii alebo sa zúčastnili na konferencii, či dovolenke kdekoľvek v EÚ.

Krátky príbeh o tom, akú pozitívnu skúsenosť získala Petra Zemaníková z Moravského Lieskového v rámci Európskej únie, zhrnula v nasledujúcich riadkoch. Prajeme vám príjemné čítatnie:

Open your mind- it´s easy!

Otvor svoju myseľ, je to ľahké… a naozaj je :) V súčasnosti môžeme využívať množstvo programov od EÚ, len veľkou škodou je, že množstvo mladých ľudí ich nepozná, nevedia alebo sa boja nejakým spôsobom zapojiť. Konkrétne ja som sa do projektov vrhla v septembri minulého roku, kedy som na nástenke v škole uvidela visieť plagát EUROSCOLA. Hlavnou výhrou je výlet pre celý autobus do parlamentu v Štrasburgu. Povedala som si, prečo nie ? Práve táto otázka patrí všetkým aktívnym ľuďom. Trochu som sa potrápila a navštívila som parlament aj ja.

To bol môj začiatok. Obyčajný plagát na chodbe školy ma dostal až do občianskeho združenia, na rôzne školenia, vypomáhať pri organizácií rôznych akcií podporovaných EÚ, vytvoriť vlastný event, mládežnícke výmeny, získať granty a otvoriť dvere svojím nápadom. Mladí ľudia potrebujú motiváciu a chuť do života :)

Takže teraz k môjmu príbehu. V marci tohto roku som bola len tak na facebooku a našla som na stránke občianskeho združenia OZ YES, že je ešte zopár voľných miest na mládežnícku bilaterálnu výmenu do Poľska, konkrétne Karpaczu. Výmena zameraná na neformálne vzdelávanie, množstvo aktivít, ktoré vás posunú vpred. Energizery, interkultúrne večery, spolupráca v tíme a spoznávanie nových mladých ľudí s rôznymi záujmami.

Samozrejme nechýbali spoločné výlety a kopec srandy k tomu. Určite odporúčam účasť na mládežníckych výmenách, donesiete si odtiaľ množstvo zážitkov, veľa sa dozviete, nájdete si priateľov … Výmena, ktorej som sa zúčastnila trvala celkovo 9 dní, ubytovanie v penzióne U MUSA v krásnom mestečku Karpacz uprostred hôr.

S ,,deckami" sme sa spriatelili už po ceste, netrvalo dlho a v tretí deň sme boli ten najlepší tím, že sa nám nechcelo nikomu ísť ani domov. Mali sme bohatý program, no hlavne sme sa potrápili pri prípravách Slovak day, kedy sme začali s programom pre Poliakov už od tretej rána. Chalanov sme prestrojili za očarujúce upratovačky a behali o tomto rannom čase upratovať izby.

Ja som nachystala spoločenskú halu spolu s babami z tímu, občerstvenie, výzdobu a tanečný workshop, ukážku krojov. V tíme má každý svoju úlohu. Nechýbal ani oddych. Nabehli sme do luxusného hotela do aquaparku, boli sa boardovať a lyžovať, turistika, víkend v Prahe. Zážitkom bolo aj to, keď chalanom blbli radiátory a mali v izbe zimu, takže sme spali v jednej posteli aj dvaja. Kopec srandy si užiješ aj ty, keď tak zober svojho kamaráta a bežte na výmenu, jednoducho neoľutujete :)

Na tejto výmene som spoznala množstvo ľudí, s ktorými som stále v kontakte. Jeden člen z nášho tímu dokonca vytvoril vtedy u nás v meste občianske združenie (OZ YES), takže jednoducho mi s úsmevom na tvári oznámil, že aj ja budem ,,yeskárka". Takže neváhaj, neboj sa a povedz aj ty YES svojmu nápadu :) všetko sú to nové skúsenosti do života.

Petra Zemaníková

Viac príbehov nájdete TU!

2014 príbehov: Open your mind- it´s easy!
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM