Kornel Kubík Rôzne

7 osvedčených spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie

Naučiť sa množstvo informácií, poučiek na skúšky či písomky je často problém. Student24 preto prináša 7 spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie od Martina Hlinku, autora e-bookov Poraz školu.

Ilustračný obrázok k článku 7 osvedčených spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie
Zdroj: Webnoviny.sk

Prečo študenti majú problém s učením sa? Martin Hlinka vraví, že dôvodom je škola, ktorá vôbec nevyužíva to, ako myslíme a ako funguje naša pamäť:

"Myslíme v obrazoch, zvukoch, pocitoch a emóciách. Veď si len spomeň na nejakú tvoju výnimočnú situáciu. Napríklad keď si si pod stromčekom našiel vysnívaný darček. Čo máš v hlave? Text, ktorý túto situáciu popisuje? Alebo obraz vianočného stromčeka, alebo v ušiach vianočnú koledu, alebo vôňu smaženého kapra? Alebo všetko dokopy? Teda obraz, zvuky, pocity, emócie.

A presne takto funguje naša pamäť. Avšak v škole náš učia: Vezmi si knihu a nauč sa ju! Avšak my v textoch nemyslíme. Preto máme problém naučiť sa to a tiež to aj rýchlo zabúdame."

Prinášame vám 7 spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie od Martina Hlinku, ktoré sú vytvorené podľa toho, ako funguje náš mozog:

1. Vytvor pre svoju pamäť vhodné podmienky

Uč sa tam, kde máš pokoj. Zbav sa vecí, ktoré by mohli narúšať tvoju schopnosť koncentrovať sa.

Keď máš za suseda Meliška, tak si pusti hudbu. Bez slov. Ak to nejde ani tak, počkaj, kým ostatní zaspia. Sústredenie sa je dôležité pre krátkodobé zlepšenie pamäte.

2. Zapájaj viacero zmyslov

Bifľovanie je zrýchlené opakovanie. Ale je 10× lepšie zapojiť všetky zmysly a predstaviť si to, čo si chceš zapamätať. Zrak, čuch, chuť, sluch, hmat. Keď si to predstavuješ, tak tomu lepšie porozumieš.

Zažiješ to na vlastnej koži. Síce len v hlave, ale mozgu je to viac-menej jedno – ak si vytvoríš živé predstavy zapájajúce všetky tvoje zmysly.

Je dúfam celkom jasné, že ak niečomu nerozumieš, tak si to nezapamätáš – jedine tak prd platnú poučku. Zlepšenie pamäte nikdy nedosiahneš biflingom.

3. Predstavuj si to, čo si chceš zapamätať

Znovu. Na zlepšenie pamäte sa zbav biflingu. Vytváraj si bláznivé príbehy, ktoré budú zaujímavé a ktoré budú zároveň obsahovať informácie, ktoré si potrebuješ zapamätať.

Príklad: Chceš si zapamätať niekoľko nových anglických slovíčok.

  • Košeľa – shirt
  • Auto – car
  • Diaľnica – highway
  • Slnko – sun

Môžeš sa snažiť si ich opakovať jedno po druhom, ale je to strašne neefektívne. A vieš si tak zapamätať len zhruba 7 nových slovíčok za hodinu. Je ďaleko lepšie ich dať do príbehu:

  • Košeľa šoféruje auto po diaľnici do slnka.
  • A shirt drives a car on a highway into the sun.

Má to príbeh? Má. Vieš si to predstaviť? Samozrejme. Je to bláznivé a INÉ? Určite! A o to pri zlepšení pamäte celý čas ide!

4. Rob si zaujímavé asociácie. Čo možno najviac odlišné. Farebné

Aby si zlepšil pamäť, potrebuješ nové veci od starých odlíšiť. Ako pri reklame. Alebo filme. Alebo pri partneroch opačného pohlavia. Keď je tá žena obyčajná, nebude chlapov moc zaujímať.

Vytváraj si také asociácie, aby si sa pri nich smial. Zabával. Plakal od smiechu. Platí to isté, čo pri mnemotechnických pomôckach. Tvoje asociácie musia byť jednoducho zaujímavé.

  • zapoj fóriky
  • zapoj čierny humor
  • zapoj niečo, čo máš rád. Pamäťové asociácie milujú to, čo máš rád
  • zapoj niečo so sexom, určite si to zapamätáš
  • niečo vulgárne
  • niečo kontroverzné
  • niečo neobvyklé a kontrastné

5. Pracuj len so siedmimi prvkami naraz

Najlepšie ešte menej. S tromi, s dvomi prvkami naraz. Rozkúskuj si veci. V príbehu o košeli je len 4 – 5 nových slov. Ale aby sme sa nepomýlili. Čo je to naraz?

Naraz je, keď si chceš v jednom momente zapamätať číslo 16547984564315487.

Naraz nie je, keď si ho rozdelíš na menšie časti (najlepšie po 4 a menej) 165 479 84 56 431 5487.

Naša operačná a krátkodobá pamäť je 7 prvkov. Lepšie ale funguje, keď prvkov je ešte menej.

6. Vyznačuj si kľúčové informácie

Ako si pamätať 2× lepšie z textov? Vyznač si kľúčové informácie. Najlepšie jasným zvýrazňovačom. A striedaj farby.

V minulosti bol robený výskum na amerických univerzitách, kde boli študentom predložené tri rôzne upravené verzie toho istého textu. Prvá verzia bol obyčajný text, v druhej verzii boli tučným písmom zvýraznené kľúčové informácie a v tretej verzii boli kľúčové informácie zvýraznené farebne.

Výsledok bol, že z obyčajného textu si študenti pamätali 32% informácii, z textov zvýraznených tučným písmom 45% a z textov zvýraznených červenov a fialovou si zapamätali 60%, čiže 2× (!) viac ako pri obyčajných textoch.

7. Efektívne opakovanie

Pripomínaj si to, čo si potrebuješ zapamätať. Napríklad 7 bodov na zlepšenie pamäte. Prejdi si ich ešte raz. Ale počkaj. Nie tak, že si ich teraz prečítaš. Zastav.

Nastav si obrazovku tak, aby si videl tento riadok ako prvý od vrchu. A teraz sa pýtaj samého seba:

  • Čo bolo v úvode?
  • Čo bolo na prvom mieste?
  • Ako to pokračovalo?
  • Čo nasledovalo?
  • A čo potom?

Opakuj si, klaď si otázky a až potom, keď si budeš istý, že už toho viac z hlavy nedostaneš, tak sa pozri hore.

Takéto opakovanie je ďaleko efektívnejšie ako iba mŕtve prijímanie informácii. A o efektivitu pri zlepšení pamäte predsa ide.

Tip na záver:

S efektívnym opakovaním súvisí aj pripomínanie si toho, že máš dobrú pamäť. Pripomínaj si to. Aby ti to náhodou niekto nevyvrátil.

Napíš si to veľkým na papier a zaves na dvere. Alebo na stenu. Aby si to videl. Napr: Mám fantastickú pamäť, všetko si viem zapamätať.

Že tomu neveríš? To je jedno. Dokola opakovaná lož sa stáva pravdou. Mne tento spôsob pomohol naučiť sa po španielsky. Funguje to. Nenormálne? Možno. Ak je normálne mať zlú pamäť a trápiť sa kvôli tomu, tak radšej budem robiť takéto nenormálne veci. A pamätať si lepšie. A vedieť cudzie jazyky.

Nikdy nikoho nenechám presvedčiť ma, že mám zlú pamäť. Dúfam, že už si nenecháš nikým vnútiť, že máš zlú pamäť.

Všetky tieto tipy, návody na zlepšenie pamäte sú ti nanič, ak si pamäť nebudeš trénovať.

Student24/Martin Hlinka, www.ako-sa-naucit-skor.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM