Kornel Kubík Rôzne

Akí sú mladí Slováci? Nedokážu žiť bez technológií a chcú odísť do zahraničia

Generácia mladých ľudí nie je taká bezstarostná, ako sa javí a s technológiami žije, spí a dýcha. Vyplýva to z výsledkov štúdie Millennials+, ktorú uskutočnila agentúra TNS Slovakia koncom minulého a začiatkom tohto roka na vzorke 1500 mladých ľudí vo veku 12 až 26 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Akí sú mladí Slováci? Nedokážu žiť bez technológií a chcú odísť do zahraničia
Zdroj: Webnoviny.sk

Štúdiu zameranú na životný štýl, hodnoty, názory, životné postoje a správanie mladých predstavili na tlačovej konferencii v Bratislave.

Chcú ísť vlastnou cestou

„Mladí ľudia nie sú takí bezstarostní, ako sa nám na prvý pohľad zdá. Dennodenne sa musia vysporiadať s množstvom nezodpovedaných otázok, riešiť životne dôležité problémy, ktoré donekonečna rozoberajú so svojím okolím, svojimi kamarátmi. Majú vlastnú hlavu a chcú ísť vlastnou cestou, ale pritom si vôbec neuvedomujú, ako veľmi ich vo všetkom ovplyvňujú dospelí, predovšetkým rodičia, a ako veľmi kopírujú ich názory, obavy a pohľad do budúcnosti,“ priblížila hlavné zistenia projektová líderka TNS Slovakia Lenka Mišutková.

Žijú internetom

Prieskum ukázal, že mladí ľudia žijú internetom, na ktorom trávia v priemere štyri hodiny denne. Vďaka jeho dostupnosti neustále komunikujú a na sociálnych sieťach sa venujú svojim priateľom. Najmladší vo veku od 12 do 15 rokov hrajú online hry, aby zapadli medzi rovesníkov. Dotykové displeje sú pre mladých samozrejmosťou, smartfón vlastní v súčasnosti 78 % z nich.

Odkázaní na peniaze rodičov

Mladí ľudia sú do veľkej miery odkázaní na peniaze svojich rodičov, ktorí im pravidelne prispievajú vreckovým. Svoje rozpočty si vylepšujú aj peniazmi od starých rodičov či príbuzných. „Vek, kedy mladá generácia získava prvé skúsenosti so zarábaním peňazí, sa v súčasnosti znížil. Zatiaľ čo v minulosti na brigády chodili vysokoškoláci, dnes si takýmto spôsobom privyrábajú už aj stredoškoláci vo veku od 16 do 19 rokov,“ upozornila Mišutková.

Starosti o budúcnosť

Podľa konzultantky agentúry TNS Tatiany Böhmerovej je mladá generácia skeptická. „Len každý štvrtý mladý chce zostať žiť na Slovensku,“ zdôraznila. Najoptimistickejší sú tí najmladší do 15 rokov, z ktorých každý tretí si myslí, že sa mu v živote naozaj darí. Približne rovnaký podiel opýtaných v tejto vekovej kategórii tvrdí, že žije pre dnešok, bez obáv o svoju budúcnosť. Naopak, najväčšie starosti o budúcnosť si robia pracujúci vo veku od 20 do 26 rokov.

Prečítajte si aj: Stredoškoláci sú v kurze: V najbližších rokoch bude záujem najmä o nich

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM