Univerzity

Andrej Kiska navštívil Trnavskú univerzitu: Stretol sa s budúcimi učiteľmi

Študentov Pedagogickej fakulty v Trnave navštívil prezident Slovenskej republiky. Mrzí ho, že učiteľstvo nie je na Slovensku adekvátne ohodnotené.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska navštívil Trnavskú univerzitu: Stretol sa s budúcimi učiteľmi
Zdroj: TASR

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska navštívil vo štvrtok 30. apríla Trnavskú univerzitu. Stretol sa so študentmi Pedagogickej fakulty a z rúk rektora Mareka Šmida prevzal pamätnú medailu školy.

Ocenil úroveň vzdelávania

Na fakulte aktuálne študuje 1840 budúcich pedagógov. Za posledných päť rokov je v rebríčku akademickej ratingovej agentúry ARRA hodnotená spomedzi všetkých slovenských pedagogických fakúlt ako najlepšia. Pedagogická je jednou z piatich fakúlt univerzity, kde v súčasnosti študuje spolu 5500 študentov.

Vysoký stupeň úrovne vzdelávania nových učiteľov v Trnave vyzdvihol a ocenil aj prezident. Povedal, že učiteľské povolanie si veľmi váži, veď aj oboch rodičov má učiteľov a i sám počas vysokoškolského štúdia absolvoval pedagogické minimum, pretože uvažoval nad touto profesiou.

Vníma a mrzí ho, že učiteľstvo nie je na Slovensku adekvátne ohodnotené finančne ani spoločensky. „Úloha prezidenta spočíva aj v otváraní tém. Túto tému otvárať budem a budem sa pýtať zodpovedných,“ povedal Kiska.

Problematické financovanie

Dodal, že o obraze krajiny o dvadsať či tridsať rokov sa rozhoduje teraz na vysokých a stredných školách. „My vieme, aké problémy v tejto oblasti sú. Naše vysoké školy sú financované od počtu študentov a nehľadí sa pritom na kvalitu. Sú vysoké školy, ktoré zásobujú svojimi absolventmi priamo úrady práce, sklady v Írsku či Nemecku, lebo nemajú dostatočnú kvalitu vzdelania,“ konštatoval Kiska.

Niektorí mladí ľudia, keď chcú získať vysokoškolský titul, hľadajú si najľahšiu cestu k nemu, tam však väčšinou chýba kvalita a nárok. Financovanie od počtu žiakov je problematické, avšak predchádzajúci i súčasný minister školstva majú podľa jeho slov záujem túto situáciu riešiť.

V závere stretnutia mladých ľudí v auditóriu nabádal, aby sa nebáli a mali odvahu veci meniť. „Je potrebné veriť si a prispieť k zmene,“ povedal prezident.

Rektor Marek Šmid poďakoval prezidentovi za záujem a povzbudenie, ktoré veľmi potrebujú nielen budúci učitelia, ale aj ich súčasní pedagógovia. Pamätnú medailu Trnavskej univerzity udelila škola Andrejovi Kiskovi „za jeho vzácny príspevok k rozvoju demokratickej občianskej spoločnosti“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM