Jakub Forgács Rôzne

Areál bratislavskej školy chytí druhý dych: Mení sa na rozprávkovú záhradu z Narnie

Tak tomu sa povie veľká premena. Z dvadsať rokov starého areálu bratislavskej základky sa stane oáza relaxu a športu. A to nielen pre žiakov, ale aj celú komunitu v okolí. Vieme viac...

Ilustračný obrázok k článku Areál bratislavskej školy chytí druhý dych: Mení sa na rozprávkovú záhradu z Narnie
Zdroj: TASR

Občianske združenie Brána do Narnie spolu so samosprávou hlavného mesta pokračujú v revitalizácii areálu Cirkevnej základnej školy Narnia na Beňadickej ulici v bratislavskej Petržalke. Svoj projektový zámer predstavili na tlačovej konferencii v Bratislave.

Letné kino aj multifunkčné ihrisko

Podľa iniciátorky projektu Zuzany Pitoňákovej je jeho cieľom zmeniť 20-ročný starý areál školy na oázu relaxu a športu pre žiakov a celú komunitu v okolí. „Chceme tu vybudovať letné kino, kvalitné športoviská, multifunkčné ihrisko a to všetko by sme chceli stihnúť do troch až štyroch rokov,“ povedala Pitoňáková. Ako uviedla, zmeniť schátraný školský dvor sa rozhodla preto, lebo neponúkal priestor pre kvalitné voľnočasové aktivity deťom v okolí. Oslovila najprv deti v škole formou ankety, s otázkami, čo im v areáli chýba a pripravila základy projektu. Ten predstavila rodičom, ktorí neváhali a vytvorili pracovný tím zložený aj z architekta či stavebníka.

„Aktívne sme začali pracovať od jari tohto roku a doteraz sa nám podarilo zrekonštruovať povrchy areálu a vybudovať altánok na vyučovanie vonku. Ďalej sme osadili nové lavičky, smetné koše, vynovili sme bránkoviská a vymaľovali sme to tu,“ dodala Pitoňáková. Tvrdí však, že bez podpory samotnej školy, rodičov, sponzorov a mesta by to nedokázali zrealizovať.

Záhrada ako v Narnii

Podľa architekta projektu Ivana Jarinu sa pri navrhovaní rodičia inšpirovali rozprávkovým príbehom Narnia. „Vznikne tu záhrada ako v Narnii, so sieťami medzi stromami, s atypickými lavičkami a so zelenou architektúrou. Je to dobrý príklad aj pre iné školy, ako sa dajú priestory škôl veľmi ľahko skrášliť,“ informoval Jarina, ktorý ocenil aj prítomnosť viacerých rodičov a detí na stredajšej brigáde.

„Málo rodičov je spokojných so školou, kde chodí ich dieťa. U mňa je to naopak a aj týmto spôsobom chcem pomôcť škole, do ktorej chodí moja dcéra,“ vyjadrila sa jedna z rodičov Darina Mülender.

Bratislavská samospráva tento projekt víta. Podľa Ľubomíra Andrassyho je to ukážka toho, ako by mali fungovať komunity a ako ich treba podporovať. „Mesto chce aktívne podporovať ľudí, ktorí chcú spraviť niečo pre obnovu priestoru, v ktorom žijú. Preto sme tento projekt podporili finančnou čiastkou 800 eur a zapojili sme doň prostredníctvom neziskových organizácii aj ľudí bez domova,“ dodal Andrassy.

Bratislavská stará základná škola sa mení na nepoznanie
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM