Jakub Forgács Rozhovor

Banskobystričan Gonda (19) po víťazstve v F3: Je to jeden z najväčších úspechov v mojej kariére

Čerstvý držiteľ titulu v súťaži European F3 Open Cup Richard Gonda z Banskej Bystrice si svoj triumf veľmi váži a radí ho medzi najcennejšie v kariére. Berie ho ako zadosťučinenie za všetko úsilie a drinu.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričan Gonda (19) po víťazstve v F3: Je to jeden z najväčších úspechov v mojej kariére
Zdroj: TASR

Prenikavý úspech vo svojej stále len rozbiehajúcej sa športovej kariére dosiahol počas uplynulého víkendu slovenský automobilový jazdec Richard Gonda. Iba 19-ročný rodák z Banskej Bystrice si na španielskom okruhu Catalunya pri Barcelone počas víkendu už v prvom z dvoch pretekov, európskeho seriálu Formula 3 Open Cup zabezpečil majstrovský titul.

Obrovské zadosťučinenie

Jazdec španielskeho tímu Drivex skončil na nich tretí a na svojho jediného a najvážnejšieho konkurenta Brita Camerona Twynhama získal nedostihnuteľný 15-bodový náskok. „Je to jeden z najväčších úspechov v mojej motoristickej kariére. Pre mňa znamená veľmi veľa. Je však za tým aj strašne veľa úsilia a driny, ktorú sme museli vynaložiť nielen za volantom, ale aj vo všetkom ostatnom, čo s tým súvisí. Je to pre mňa zároveň obrovské zadosťučinenie, že sa nám to celé podarilo a navyše aj s titulom,“ vyjadril sa na piatkovej tlačovej konferencii Richard Gonda.

Na to, že by sa na konci roka dočkal takéhoto úspechu, na jeho začiatku ani nemyslel. Ako priznal, keď išiel do tímu Drivex, vôbec v ňom o niečom takomto nehovorili. „Prvé plány našej spoločnej spolupráce boli také, že sa budeme učiť s formulou 3 a zvykať si na niektoré nové okruhy,“ priblížil genézu svojho koncoročného triumfu Gonda. „Prvotným cieľom vôbec nebol boj o titul, alebo o víťazstvá. No hneď po prvých pretekoch sa to trochu zmenilo, lebo sme zistili, že máme dobrú rýchlosť v tomto šampionáte. To ma veľmi povzbudilo, tvrdo sme pracovali v každých pretekoch, postupne sme sa snažili zlepšovať a napokon sme získali to, čo sme získali,“ dodal.

Zo 16 pretekov vyhral v siedmych

Celý seriál pozostával z ôsmich pretekov, v rámci každých sa išli dva samostatné súťažné dni. Gonda zo 16 pretekov vyhral v siedmich. Vo svojich 19 rokoch je stále ešte len na začiatku svojej kariéry. Pozerá sa však aj smerom dopredu. „Teraz som sa dostal na nejakú úroveň vo formule 3. Do nového roka mám už niektoré dvere otvorené, či už zostať v F3 a prípadne prejsť do formuly novšej generácie. Je tu aj možnosť vyskúšať auto GP, ktoré som mal už možnosť testovať v Jereze a pre mňa aj tím dopadlo pomerne veľmi úspešne. Je dobré vedieť, že aj tam máme nejakú rýchlosť,“ uviedol mladý pretekár. Toto sú podľa neho v budúcnosti dve najlepšie možné cesty pre získavanie čo najväčšieho množstva skúseností a dosahovanie slušných výsledkov.

Samozrejme, že chýbať nemôžu ani sny o F1. „Pre mňa je toto vždy najväčší sen. Robíme všetko pre to, aby sme sa tam raz mohli dostať do efjednotky. Aby sa raz naskytla možnosť sadnúť si do monopostu F1 a zviesť sa v ňom. Všetci však dobre vieme, aké je to namáhavé, keď si predstavíme, koľko je kvalitných jazdcov majúcich šancu presadiť sa v F1. V F1 je do 25 voľných miest, čo znamená, že je tam obrovský pretlak a každý jeden pilot by tam chcel byť,“ pokračoval Gonda, ktorý verí, že aj vďaka dobrým výsledkom, ktoré snáď ešte prídu, ale aj šťastiu, sa mu to raz podarí. Je to veľmi dlhá cesta, ďaleká, ale ako hovorí, on v to stále verí a dúfa.

Za svoj vzor považuje Alonsa

Zo súčasných jazdcov F1 je jeho vzorom Španiel Fernando Alonso. „Všetci tí piloti F1 sú, ako ja hovorím, roboti. Tie výkony, čo tam odvádzajú, sú neuveriteľné. Alonsa považujem teraz za veľmi dobrého a komplexného jazdca. A je to jeden z tých pilotov, na ktorého mieste by som chcel byť a dosahovať výsledky ako on,“ povedal a ako doplnil, dobrí sú aj ďalší, preto je ťažké vybrať si jedného.

Od začiatku tohto roka jazdí Gonda za španielsky tím Drivex a podľa vlastných slov sa v ňom cíti veľmi dobre. „Všetko v ňom funguje v podstate veľmi priateľsky. To je dôležité, cítiť sa tam dobre, sadnúť si vždy za volant s dobrou náladou. Potom sa dá aj lepšie sústrediť a podávať kvalitný výkon. Španieli sú navyše tak trochu temperamentní, takže aj tie emócie sú tam vždy, či už pri prehrách alebo víťazstvách, čo je veľmi dobré. Ja osobne sa tam cítim veľmi dobre,“ uzavrel Gonda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM