Jaroslav Dodok Ostatné

Betlehemské svetlo si dnes od Slovákov prevzali Poliaci: Vo Svite sa zišlo tisíc skautov

Podtatranské mesto Svit privítalo v tretiu adventnú nedeľu takmer 1000 skautov z celého Slovenska a Poľskej republiky. Slovenskí skauti odovzdali Betlehemské svetlo pokoja poľským skautom Zwiazku Harczerstwa Polskiego.

Ilustračný obrázok k článku Betlehemské svetlo si dnes od Slovákov prevzali Poliaci: Vo Svite sa zišlo tisíc skautov
Foto: Jaroslav Dodok

Už 23. krát priniesli slovenskí skauti na naše územie betlehemské svetlo z Rakúska. Včera ho v Prezidentskom paláci v Bratislave od delegácie Slovenského skautingu prevzal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Ešte včera večer sa svetlo pokoja dostalo pod Tatry, odkiaľ sa rozšíri po celom území Slovenska a Poľska.

Tisícka skautov na jednom mieste

Kostol sv. Jozefa robotníka vo Svite bol počas slávnostnej svätej omše do posledného miesta zaplnený. V chráme sa zišlo okolo 1000 skautov z celého Slovenska, ale aj Poľska. „Prišli sme z Dolného Kubína, aby sme si prevzali Betlehemské svetlo. Toto svetlo prinesieme na Oravu, aby si ho mohli naši farníci vziať do svojich domovov,“ povedal skaut Ján z Dolného Kubína.

Slávnostnej svätej omše sa zúčastnil aj pomocný spišský biskup Andrej Imrich. Vo svojej kázni sa zaoberal nielen Betlehemským svetlom, ale aj hmlou, ktorá sa šíri okolo všetkých ľudí. „Kristovo svetlo sa šíri len veľmi ťažko. Ale aj keď sa šíri ťažko, tak sa nedá ničím nahradiť. To všetko okolo nás je hmla, ktorá nás oddeľuje od Božieho svetla. Ale pevnou vierou a modlitbou sa každý z nás môže dotknúť svetla od Boha,“ povedal vo svojej kázni pomocný spišský biskup Andrej Imrich.

Kostol vo Svite bol zaplnený do posledného miesta

V závere svätej omše sa celému zhromaždeniu skautov a veriacich prihovorili aj oblastní vedúci skautov z Poľska a Slovenska. Po príhovoroch v oboch jazykoch si poľskí skauti odpálili betlehemské svetlo od slovenských kolegov. Bohaté zastúpenie skautov zo susednej krajiny ešte dnes čaká cesta do Krakowa ku otcovi kardinálovi. „Prišiel som spolu s mojou skupinou z Varšavy. Teraz pôjdeme do Krakowa a odtiaľ domov, aby sme Betlehemské svetlo priniesli aj do nášho mesta,“ povedal poľský skaut Mariusz. Po skončení slávnostného odovzdávania svetla sa stovky skautov mohli zohriať pri teplom čaji či pri vatre.

Odovzdávanie Betlehemského svetla pokoja poľským skautom sa od vstupu Slovenska a Poľska do Európskej únie organizuje každoročne vždy na inej strane hranice. V minulom roku odovzdávali slovenskí skauti svetlo v poľskom Zakopanom. „Tento rok pripadla organizácia na slovenskú stranu a vybrali sme mesto Svit,“ odznelo počas omše vo Svite. Pomocný biskup Andrej Imrich na záver omše poznamenal: „Tento kostol zrejme ešte nežil toľko ľudí. Verím, že Betlehemské svetlo sa dostane do každej domácnosti,"

Student24/Simona Ivančáková

Betlehemské svetlo si dnes od Slovákov prevzali Poliaci: Vo Svite sa zišlo tisíc
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM