Peter Klimant Ostatné

Blíži sa zmena zimného času na letný: Pospíme si kratšie, ale svetlo si vonku užijeme o hodinu dlhšie!

Dni sú stále dlhšie a noci sa nám krátia. Jar k nám už pomaly prichádza. S ňou sa blíži aj obdobie, kedy si budeme posúvať ručičky na našich hodinkách.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa zmena zimného času na letný: Pospíme si kratšie, ale svetlo si vonku užijeme o hodinu dlhšie!
Zdroj: TASR

Ručičky na hodinkách si budeme posúvať v noci zo soboty 26. marca na nedeľu 27. marca. Vtedy sa totiž končí zimný čas. Znamená to, že si pospíme o hodinu kratšie. V nedeľu o 2.00 hod ráno stredoeurópskeho času (SEČ) sa posunú ručičky hodín dopredu na 3.00 hod stredoeurópskeho letného času (SELČ).

S dlhou tradíciou

Striedanie letného a zimného času sa na území Slovenska po prvýkrát zaviedol počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na našom území šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

Pravidelné zmeny času nevyhovujú každému. Odporcovia posúvania hodinových ručičiek sú toho názoru, že časové posuny vyvolávajú u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Nepodliehajte však panike. Stačí len správne zvolený relax a dostatok odpočinku. Takto podľa psychológov vraj telo hravo zvládne časový prechod v priebehu niekoľkých dní.

Užijeme si viac svetla

I keď mnoho ľudí nemá príliš v láske práve prechod zimného času na letný, pretože si pospíme o hodinku menej, treba sa na celú vec pozerať aj z tej lepšej stránky. K posunu príde totiž počas veľkonočných sviatkov a to, že ši pospíme o hodinku kratšie, človeka až tak nenaštve. Veď si budeme užívať predĺžený a to až štvordňový víkend. A navyše, konečne si vonku počas dňa užijeme viacej svetla a budeme sa tak môcť venovať našim obľúbeným exteriérovým aktivitám dlhšie, ako sme boli doteraz zvyknutí :) No čo poviete, nezaslúži si práve toto palec hore?

Zdroj: dnes24/tasr

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM