Lenka Fedorová Udalosti

Brusel pohľadom košickej študentky Sabíny (23), z ktorého zamrazí: Ulice sú takmer ľudoprázdne!

Bruselským letiskom Zaventem a stanicou metra v utorok otriasli smrteľné výbuchy. Prinášame vám výpoveď Sabíny (23), ktorá je v Bruseli na stáži. Cestou do práce začula výbuch, netušila však, že sa tak stalo tam, kde práve smerovala. Ako to vyzerá druhý deň v hlavnom meste EÚ?

Ilustračný obrázok k článku Brusel pohľadom košickej študentky Sabíny (23), z ktorého zamrazí: Ulice sú takmer ľudoprázdne!
Zdroj: Fotoarchív Sabíny Bodákovej

Bruselským letiskom Zaventem a stanicou metra v belgickej metropole v utorok ráno otriasli explózie. Po sérii výbuchov už úrady hlásia vyše tri desiatky obetí na ľudských životoch.

Sabína Bodáková je študentkou Európskej verejnej správy na Fakulte verejnej správy v Košiciach. Pred dvomi mesiacmi vycestovala do Bruselu na stáž, vtedy však ešte netušila, čo ju tam zastihne. Pre Košice24 rozpovedala, ako útoky v Bruseli vidí ona.

O útokoch sa dozvedela cestou do práce

Sabína bola v čase útokov na ceste do práce. Ráno zaznamenala správu o výbuchu na letisku, o výbuchu v metre netušila. „Ja som už včera bola nachystaná do práce. Ráno som sledovala BBC, takže som vedela o výbuchu na letisku, no mala som pocit, že je to dosť vzdialené a tu sú pri každej inštitúcii ozbrojení vojaci. Po útokoch v Paríži sa tu ich počet trochu zvýšil,“ uviedla Sabína.

Sabína mala zo začiatku pocit, aká je to bezpečná časť, v ktorej každý deň funguje a býva aj 3km od práce. Nenapadlo by ju, že sa tam môže niečo stať.

Nikto nevedel, čo robiť

Sabína sa o výbuchoch rozprávala aj s ďalšími stážistami. Podľa jej slov nikto nečakal, že sa tam môže niečo také stať a nikto ani nevedel, čo sa bude ďalej diať.

„V budovách sa nepodávali správy o tom, že sa niečo udialo. Úradníkov, ktorí pracovali na tej strane budov, ktorá bola bližšie k miestu výbuchu, presunuli na opačnú stranu kancelárie alebo tam bol zákaz približovať sa k oknám“ opisuje dianie Sabína.

Podľa Sabíny sa tieto inštrukcie podávali od začiatku. Tým, že sa uzatvorila oblasť, tak nebolo možné vyjsť vonku ani počas obeda, čiže tak do 14:00 až 15:00 sa vôbec nevychádzalo von. Sabína ďalej popisuje, že tým, ktorí boli na konferencii bola zabezpečená hromadná doprava a takisto boli všetci pokope.

Panika neprepukla, nezaznamenala som to nikde, len prvú hodinu padal signál. To sa stalo aj mne, že som bola na ceste a počula som, že vo vzdialenosti asi 1,5 km niečo buchlo, len som nevedela čo. Mojej šéfke sa tak podarilo dovolať mi, že mi volala asi 3 minúty a povedala nech okamžite idem domov. Tak som hneď utekala, lebo to bol šok aj pre mňa.

Sabína potom celý deň sledovala aktuality v správach, celý deň bol podľa jej slov zákaz vychádzania vonku.

„Všetkým prišla správa, že odporúčajú komunikovať cez sociálne siete, pretože telefónne siete padajú, boli preťažené. Čiže buď sa dali poslať smsky alebo výlučne komunikovať cez sociálne siete.V rámci tej štvrť hodiny kedy to vyšlo, tak ani ľudia dnu nemali informácie, nevedeli sa nikomu dovolať ani nevedeli, čo sa stalo a ani nikomu nemohli dať vedieť, že sa niečo stalo,“ pokračuje Sabína, ktorá zároveň dodala, že v Bruseli je bežné, že vypadávajú siete.

Situácia je dnes o niečo pokojnejšia, ale mrazivá

Podľa Sabíny je na letisku doprava úplne pozastavená. V časti, kde boli výbuchy nepremáva metro, ostatné linky sú pojazdné.

Dnes majú úradníci home office, dnes nefungujú, majú voľno aj v rámci psychického voľna. Stretnutia, ktoré boli v tento týždeň naplánované sa zrušili a ja neevidujem nič, čo by fungovalo. V tejto štvrti, kde bývam sú asi v každom dome vyvesené vlajky vonku z okien na pol žrde v rámci trojdňového smútku, ktorý je vyhlásený v Belgicku.

Sabína, študentka z Košíc opisuje atmosféru deň po výbuchoch takto:" V meste je najvyšší stupeň výstrahy, nesmie sa vychádzať von, čiže aj v uliciach je celkovo málo ľudí. Dnes sa zapaľujú sviečky, dávajú kvety a vlajky ,ale to už bolo aj včera večer. Ľudia sa začínajú schádzať".

Zdroj: Dnes24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM