Jaroslav Dodok Rôzne

Čaplovič nevie, odkiaľ vziať peniaze na vyššie platy

Po štrajku zamestnancov škôl budú nasledovať rokovania s ministrami školstva, financií a práce. Čaplovič vyhlásil, že vyššie platy učiteľov sú preňho jednou z priorít, avšak pýta sa, odkiaľ na to vziať peniaze: Mám to zobrať od invalidov? Od dôchodco

Ďalší štrajk nevylúčili [/color][/size]

Na dnešnej tlačovke školskí odborári štrajk zhodnotili pozitívne – prebehol bez akýchkoľvek problémov. Na budúci týždeň plánujú rokovať so šéfmi školstva, financií a práce, tiež so zástupcami zamestnávateľov v školstve. Podľa výsledkov rokovaní rozhodnú, ako budú postupovať ďalej.

**Ich cieľom je zvýšenie platov zamestnancov škôl o minimálne 10 percent a tiež to, aby do školstva šlo zo štátneho rozpočtu toľko peňazí, ako vo vyspelých štátoch Európy – teda asi 6 percent HDP. **V súčasnosti je to na Slovensku 3,2 percenta. Odborári z týchto peňazí chcú aj zlepšiť materiálne zabezpečenie hlavne na stredných odborných školách. **V prípade nesplnenia požiadaviek je možný ďalší štrajk. **

Minister chce zvýšiť plat aj status učiteľa[/color][/si­ze]

Minister školstva Dušan Čaplovič na štrajk reagoval vyhlásením, že zvyšovanie platov učiteľov je preňho jednou z priorít. Zvýšiť na úroveň 1,2-násobku priemerného platu na Slovensku by ich chcel v priebehu štyroch rokov. Pripomenul, že v súčasnosti musí krajina zmenšovať štátny dlh, a preto môže byť zvyšovanie platov problematické.

** "Mám to zobrať od invalidov? Od dôchodcov? Od detí?“ **Minister si na svoju otázku aj sám odpovedal tým, že pokiaľ nebude v štátnom rozpočte viac peňazí, bude to veľmi ťažké riešiť.

Minister je pripravený rokovať s odborármi o ich požiadavkách. V jeho záujme je aj bojovať za lepší spoločenský status učiteľa.** „Celá táto spoločnosť si musí uvedomiť, že učiteľ, pedagóg, odborný pracovník v oblasti školstva musí byť ohodnotený,"** vyh­lásil Čaplovič, ktorý považuje požiadavky štrajkujúcich učiteľov za oprávnené rovnako ako ich dnešný štrajk.

student24.sk/Kornel Kubík foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM