Jaroslav Dodok Rôzne

Čaplovičovi na vážne škody v školstve stačil len jeden rok, mali by ho odvolať, tvrdí R.Vašečka

Rok prázdnych sľubov, nekompetentnosti a chaosu vo využívaní verejných zdrojov na financovanie školstva. Tak by sa dal podľa poslanca hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Richarda Vašečku charakterizovať prvý rok Dušana Čaploviča v kresle ministra školstva.

Ilustračný obrázok k článku Čaplovičovi na vážne škody v školstve stačil len jeden rok, mali by ho odvolať, tvrdí R.Vašečka
Foto: Jaroslav Dodok

„Už počas prvého roku dokázal minister Čaplovič spôsobiť slovenskému školstvu vážne škody. Napríklad svojou zmenou financovania škôl a školských zariadení priniesol do nášho školstva nezmyselný, socialistický princíp jednotvárnosti – tým, že naše najlepšie školy musia dotovať tie menej kvalitné, sa postupne budú stierať kvalitatívne rozdiely a bude v podstate jedno, do ktorej školy svoje dieťa pošlete. Zmenou financovania sa ocitli mnohé centrá voľného času, aj tie najväčšie a najlepšie, na pokraji zániku. Prakticky tak poslal tisíce detí zo záujmových krúžkov na ulicu a pripravil o prácu mnohých ich zamestnancov,“ tvrdí poslanec Vašečka.

Minister zavádza verejnosť tvrdením, že začal riešiť dlhodobé problémy nášho školstva. Práve naopak, svojim konaním len prilieva olej do ohňa. „Aj štrajk učiteľov ukázal, že slovenské školstvo nepotrebuje len prázdne reči, ale potrebuje skutky. Vláda sa zaviazala zvýšiť platy učiteľom o 5 percent. Dnes už vieme, že tá istá vláda dala do rúk samospráv nástroj, ako môžu z týchto financií ukrojiť. Toto považuje minister Čaplovič za riešenie dlhodobého problému?“ pýta sa Vašečka.

Poslanec Vašečka spolu so svojim poslaneckým kolegom Igorom Hraškom v otvorenom liste pripomína predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi aj ďalšie prešľapy, ktorých sa ministerstvo pod vedením Dušana Čaploviča dopustilo, akým je napríklad nevysvetlený prenájom služobného vozidla firmou Jirka Malchárka či predražené logo ÚIPŠ. „Preto spolu s poslancom Hraškom vyzývame predsedu vlády, aby zvážil odvolanie ministra Čaploviča z postu ministra školstva,“ dodal Vašečka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM