Jaroslav Dodok Univerzity

Časopis študentov Katolíckej univerzity získal tretie miesto

Univerzitný časopis Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity je tretím najlepším študentským časopisom na Slovensku. Po ročnej prestávke sa časopis ZUMAG opäť zapojil do súťaže Štúrovo pero a zabojoval o titul najlepšieho časopisu študentov. V kat

[size=14][color=#cc0000]­Úroveň časopisov sa zvýšila[/color][/si­ze]

Jazykovú, štylistickú a grafickú úroveň vysokoškolských časopisov posudzovala trojčlenná porota. Predsedal jej Andrej Tušer, univerzitný profesor na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Zástupcovia časopisov absolvovali v rámci slávnostného vyhodnotenia súťaže vo Zvolene dvojdňové semináre o písanej žurnalistike, ktoré viedli vysokoškolskí pedagógovia žurnalistiky a renomovaní publicisti. Porota v jednotlivých seminároch poukázala na nedostatky časopisov, no rovnako skonštatovala, že ich úroveň oproti vlaňajšiemu roku výrazne stúpla.

K stálemu jadru súťažných časopisov sa pripojili dva nové, magazín Paneurópskej vysokej školy Like a sevs.sk, časopis študentov Súkromnej vysokej školy v Skalici. Aj keď porota hodnotila časopis ZUMAG kladne a nemala voči nemu žiadne výhrady, rozhodla sa mu nakoniec udeliť tretie miesto. Členovia poroty ocenili hlavne konzervatívnejšiu grafiku ZUMAGu, profesionálne fotky a skutočnosť, že jednotlivé články boli žánrovo naozaj žurnalistické.

** „Teší ma, že našu snahu porota ocenila, nás časopis si to určite zaslúžil,“** vyjadrila sa šéfredaktorka časopisu Michaela Kušnírová. Druhú priečku obsadil Občas nečas, časopis Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a absolútnym víťazom tohtoročnej súťaže sa stal Atteliér, študentský časopis Trnavskej univerzity.

[size=14][color=#cc0000]­Nechýbali ani tlačové besedy[/color][/si­ze]

Štúrovo pero 2011 sa konalo v rámci Štúrovho Zvolena pod záštitou Televízie Markíza, Nadácie Slovenskej sporiteľne, Banskobystrického samosprávneho kraja a Krajskej knižnice vo Zvolene. Tento rok sa uskutočnil už sedemnásty ročník súťaže. Študenti, ktorých odborná porota pozvala do Zvolena, absolvovali okrem spomínaných seminárov aj kultúrny program a tlačové besedy s významnými novinármi a politikmi.

Tento rok mohli hostia adresovať svoje otázky Štefanovi Frimmerovi, hovorcovi Slovenskej sporiteľne, riaditeľovi spravodajstva a publisictiky televízie Markíza Tiborovi Búzovi či Vladimírovi Maňkovi, predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja a poslancovi Európskeho parlamentu. Záujem bol aj o besedu s majiteľom internetového kníhkupectva Martinus. Riaditeľka Markízy, Zuzana Ťapáková, sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnila z neúčasti.

[size=14][color=#cc0000]­Organizátori chcú v súťaži pokračovať[/co­lor][/size]

Konečné vyhodnotenie súťaže sa konalo za prítomností viacerých významných osobností. Úspešní študenti získali diplom a finančnú odmenu, redakciám časopisov udelil Maňka výlet pre jednu osobu do Štrasburgu. Nadácia Slovenskej sporiteľne odovzdala stredoškolským časopisom cenu za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti.

Organizátori prejavili vôľu pokračovať v súťaži Štúrovo pero aj naďalej. **„Táto súťaž je ako moje vlastné dieťa, veľmi mi na nej záleží. Kým budem môcť, vždy sa na nej budem rád podieľať,“ **konštatoval Vladimír Maňka.

student24/tasr ilustračné foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM