Kornel Kubík Rôzne

Cestujete vlakom či autobusom? Zbystrite pozornosť! Zmenili sa cestovné poriadky

Cestujúci dochádzajúci vlakom alebo autobusom do školy či práce by mali od nedele 14. decembra zbystriť pozornosť. Na Slovensku totiž dochádza k celoštátnej zmene cestovných poriadkov. Ľudia by si preto mali skontrolovať svoje vlakové aj autobusové spoje, či u nich nenastali zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete vlakom či autobusom? Zbystrite pozornosť! Zmenili sa cestovné poriadky
Foto: Marián Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V prípade železničnej dopravy sa prvý raz po rokoch výrazne zvýši počet vypravovaných vlakov. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridáva 105 nových spojov. Doprava sa tak navýši viac ako o 5 % a denne bude po Slovensku premávať 1642 vlakov.

„Nerušili sa žiadne trate, na rozdiel od minulosti,“ zdôraznil generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve dopravy Jiří Kubáček. Od nedele tak pribudne 26 spojov v diaľkovej doprave a 79 spojov v regionálnej doprave. Denne bude štátny dopravca vypravovať 224 diaľkových vlakov a 1418 prímestských spojov.

Dôvodom je predovšetkým spustenie bezplatnej železničnej dopravy pre dôchodcov a študentov od 17. novembra tohto roku, ktorý zvýšil záujem ľudí o železničnú dopravu.

Spolu so železničným grafikonom sa upravujú aj cestovné poriadky autobusových spoločností. Zmeny sú rôzne pri každom dopravcovi. Napríklad pre bratislavskú spoločnosť Slovak Lines tvoria základ zmien najmä cestovné poriadky vlakov v tých regiónoch, kde autobusy zabezpečujú prípoje k vlakom.

Niekoľko zmien zavádza od nedele do praxe aj SAD Lučenec. Väčšinou ide o úpravy jazdného času spojov a zavádza aj dva nové popoludňajšie spoje z Lučenca do Divína. Podobne aj SAD Humenné od nedele upravuje cestovný poriadok len mierne. Predovšetkým ide o úpravy na základe požiadaviek obecných úradov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM