Kornel Kubík Rôzne

Chcete študovať zdarma doma či v zahraničí? Študenti vytvorili online databázu štipendií

Štúdium na prestížnej univerzite v Európe, vysnívaná škola tanca alebo letná škola informatiky. Takéto a tisíce ďalších štipendií ponúka množstvo nadácií zo Slovenska či spoza hraníc. Vďaka projektu študentov ich nájdete na jednom mieste – vytvorili bezplatnú online databázu štipendií.

Ilustračný obrázok k článku Chcete študovať zdarma doma či v zahraničí? Študenti vytvorili online databázu štipendií
Zdroj: Webnoviny.sk

Počiatok projektu siaha do Švajčiarska, kde traja študenti v roku 2010 na adrese stipendium.ch vytvorili prvú databázu štipendií. Odvtedy je ich cieľom vytvárať európsku databázu štipendií a dnes projekt funguje už aj na Slovensku. „V krajinách, ako sú Švajčiarsko, Nemecko alebo Rakúsko, existuje mnoho štipendijných nadácií, fondov alebo spolkov, ktoré prichádzajú do úvahy aj pre Slovákov. Aby sa štipendiá dali efektívne vyhľadávať aj na Slovensku, vytvorili sme mojestipendium­.sk,“ vravia tvorcovia databázy.

Tisíce nadácií a fondov

Web sa na Slovensku síce ešte len rozbieha, ale už dnes v ňom nájdete asi 100 nadácií zo Slovenska a ďalších zhruba 1.100 z Rakúska. V nasledujúcich mesiacoch tvorcovia stránky plánujú, že doň pribudne asi 1.500 záznamov z Nemecka, ďalšie fondy zo Slovenska a Česka. A tvorcovia majú pre študentov ďalšiu pozitívnu správu: „Len v samotnom Švajčiarsku je v databáze zhruba 13.000 dobročinných nadácií a fondov, fungujú na báze dobročinnosti a udeľujú rôzne finančné príspevky. Švajčiarsko má so Slovenskom uzatvorenú špeciálnu vzájomnú dohodu, preto je pre Slovákov jednoduché absolvovať stáž vo Švajčiarsku.“

To, že to funguje, tvorcovia dokazujú zoznamom slovenských študentov, ktorí získali štipendium od nemeckej nadácie, či štipendiom v Nemecku týkajúcim sa hudby len pre českých a slovenských študentov, alebo švajčiarskym programom, ktorý udelil rozličné štipendiá aj slovenským doktorandom. „Práve takéto šance a možnosti chceme žiakom a študentom na Slovensku predstaviť prostredníctvom www.mojestipendium.sk. Dúfame, že nás podporia aj školy, vzdelávacie portály a tlač, aby sa projekt rýchlo dostal do povedomia,“ dodáva iniciátor projektu Rainer Jauch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM