Jaroslav Dodok Ostatné

Vyvaľ sa a čítaj knihu, chyť do ruky motyku či vychutnaj si tanečnú šou

V stredu 26. júna prebehla v parku pred gymnáziom v Lučenci zaujímavá akcia. Počas celého dňa sa tu pracovalo na čistení a zveľaďovaní parku, tancovalo sa, diskutovalo, návštevníci si mohli vyskúšať textilný dizajn či maľovať priamo v parku.

Ilustračný obrázok k článku Vyvaľ sa a čítaj knihu, chyť do ruky motyku či vychutnaj si tanečnú šou
Foto: Jaroslav Dodok

Celodennú akciu Zaži Park B.S.Timravy zorganizovalo občianské združenie YOUNG FOLKS LC, ktoré sa už druhý rok venuje aktívnej participácií na pretváraní života vo verejnom priestore.

„V tento deň sme sa rozhodli uviesť do života túto zelenú časť mesta, ktorá na náš popud od zimy nesie meno Park B.S.Timravy. Okrem formálnych zmien v názve či častejšom čistení parku chceme pracovať aj na samotnej funkčnej náplni parku. Našou a študentskou víziou je spraviť z tohto parku miesto oddychu, relaxu či učenia v prírode práve pre najprirodzenejšieho užívateľa parku – Gymnázium B.S.Timravy“ povedal Ivan Siláči, hlavný koordinátor Young Folks LC.

Už od rána sa diali v parku veľmi zaujímavé veci. Dobrovoľníci a študenti z miestneho gymnázia pracovali motykami, lopatami a hrabľami. V tomto prostredí sa stretla Primátorka Mesta Lučenec spoločne s riaditeľkou gymnázia, ktoré verejne diskutovali o budúcnosti parku B.S.Timravy. Po diskusii dostali priestor aj miestni umelci ako Zuzana Trtolová s jej workshopom o textilnom dizajne, tanečné zoskúpenie Floor Rockerz, predviedli svoju tanečnú show. Sprievodným programom počas celého dňa bolo maľovanie. Zo stojanov, na ktorých umelci začínali sa postupne prepracovali k pretváraniu lavičiek a košov. Pomôcť pretvoriť park na „svoj“ prišli pomôcť aj druháci a tretiaci z miestnej základnej školy.

Spestrením celodennej námahy pre dobrovoľníkov a návštevníkov bol Dj-ský set duo Marcus & Thomassi. „Nechcelo sa nám odísť, preto sme v parku zotrvali v rozhovoroch až do pol ôsmej večer. Skonštatovali sme že takéto akcie majú zmysel pre uvedomovanie si ako správne užívať verejný priestor a jeho potenciál.“ dodal na záver organizátor podujatia Ivan Siláči.

student24/Simona Šoóšová

Vyvaľ sa a čítaj knihu, chyť do ruky motyku či vychutnaj si tanečnú šou
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM