Jaroslav Dodok Zábava

Ďalší celosvetový deň v Lučenci

Na jeden deň obsadiť parkovacie miesta v centre mesta,kde by sa mohli kreatívni umelci realizovať a kde by sa diskutovalo na rôzne témy? Tento bláznivý nápad vznikol roku 2005 v San Franciscu a nesie originálny názov Parking day. Včera, 21 Septembra

Ráno, o pol deviatej sa zišli hlavní organizátori z občianskeho združenia Young Folks, aby všetko pripravili a aby celý deň prebiehal bez problémov. Rozmiestnili sa na tri stanoviská v centre mesta. Prvé stanovisko bolo umiestnené priamo pred mestský úrad. Zameriavalo sa na prezentáciu Novohradskej knižnice a literatúry.

Ľudia, ktorí sa tu pristavili, si mohli obzrieť nespočetne veľa kníh, ktoré boli vyložené na niekoľkých poličkách. V prípade záujmu sa priniesli aj knihy z antikvariátu, ktoré si mohli okoloidúci rovno vziať zo sebou.

Ďalšie dve stanoviská stáli len niekoľko krokov cez cestu. K tomuto účelu poslúžilo niekoľko parkovacíh miest pri umeleckej škole(YMCE). Časť parkovacích miest obsadila Timravina izba, kde sa občanom prezentoval a približoval život B.S.Timravy. Tu dvaja študenti gymnázia B.S.Timravy oslovovali okoloidúcich a čo to im o jej živote povedali.

Zaujímavosťou bolo, že občas si role vymenili so staršou generáciou, ktorí si na Timravu spomínali ešte z čias študentských. K dispozícií bolo aj niekoľko jej literárnch diel, ktoré si mohli ľudia prečítať. Hneď vedľa Timravinej izby bolo rozmiestnených niekoľko stojanov s plátnami, kde záujemcovia mohli pozorovať** mladých výtvarníkov** rovno pri tom, čo im ide najlepšie.

Ľudia sa zaujímali a pýtali,o čo vlastne ide ale našli sa aj takí,ktorí si neodpustili uštipačné poznámky typu://“A kde mám teraz akože zaparkovať?“// Celý deň sa však niesol v pohodovom duchu a záujem bol prekvapivo príjemný. Samotný projekt sa v meste konal po prvý krát a Lučenec je druhým slovenským mestom, v ktorom sa tento projekt ujal. Nápaditosť idey dodáva tomuto projektu predpoklad ďalej sa rozširovať aj do ďalších svetových miest.

student24/Filip Huszár foto: Filip Huszár

parking day
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM