Jaroslav Dodok Kultúra

Debutový album Itcha Pčelára a Jamestownu je tu!

Absolútne prelomovým bol rok 2013 v živote speváka Itcha Pčelára, ktorý zahviezdil vo finále poslednej Československej SuperStar. Úspešnú sezónu uzatvára so svojou kapelou Jamestown ako sa patrí – debutovým albumom „Divadlo bláznov“.

Ilustračný obrázok k článku Debutový album Itcha Pčelára a Jamestownu je tu!
Foto: Jaroslav Dodok

Nová doska vychádza už tento týždeň a Jamestown ju slávnostne pokrstí 4. decembra. Na pulty obchodov ju sprevádza singel „Rieka“, ktorého videoklip kapela zverejní tento piatok.

Poriadne rušný rok má za sebou spevák Itcho Pčelár. Potom, čo si vyspieval druhé miesto v Československej SuperStar, zatvoril sa so svojou kapelou Jamestown do bratislavského štúdia Lavagance, a vyšiel z neho, až keď dokončil svoj debutový album. Svoju prvú štúdiovku, nahrávanú pod odborným vedením vyhľadávaného producenta Mareka Rakovického, nazval „Divadlo bláznov“. Na trh prichádza v týchto dňocha slávnostný krst ju čaká začiatkom decembra.

Čaká na vás pop, rock, aj klasika

„Album „Divadlo bláznov“ je výsledkom 5 rokov života kapely. Je to jeden sen, veľa príbehov, dobrí priatelia a obrovské množstvo spoločných zážitkov a prežitých chvíľ od tých úžasných až po tie najbolestnejšie. Nálady na albume sa striedajú jedna radosť, v jednej chvíli cítite melanchóliu, v inej obrovskú radosť zo života, a niekedy Vás prekvapí tajomno, z ktorého Vás mrazí po celom tele,“ opisuje Itcho vznik i atmosféru albumu a vzápätí vysvetľuje prudko špecifické zameranie svojej kapely: „Žánrovo je to nedefinovateľné – od popovo ladených skladieb, cez alternatívu, klasiku, rock až po elektroniku. Kapela tento štýl volá divadelný rock.“

Sprievodným singlom nového albumu, ktorý prináša tucet nových songov, sa stala jemne melancholická „Rieka“. Tá, rovnako ako takmer všetky skladby na doske, vznikla z pera frontmana kapely Itcha Pčelára.

Silné myšlienky, špecifická atmosféra

„Pieseň „Rieka“ odráža to, čo sa deje v našich srdciach,“ vysvetľuje autor metaforický text aktuálneho singla. „Oči zaslepené vnútornými sklamaniami a jazvami z predchádzajúcich vzťahov, okuliare poškriabané, že si azda na špičku nosa nevidíme. Práve na tú špičku, ktorú tak hrdo nosíme vztýčenú aj napriek vnútorným bojom, ktoré nás zmietajú, aj napriek tomu, že zakopávame tisíckrát o ten istý kameň, aj napriek tomu, že strácame svojich najmilších….tak zaslepený sme svojím egom a hlavu si o múr rozbíjame. No nádej ostáva s nami naďalej a svetlo sa raz určite vráti,“ rozpráva o príbehu skladby, ktorá je, rovnako ako všetky zvyšné piesne Jamestownu, odžitá na vlastnej koži. Práve pre silné myšlienky, ktoré sa snaží odovzdať, dostala „Rieka“ do vienka i emotívnu vizuálnu podobu, ktorása stala prvým videoklipom Jamestownu. Kapela ho oficiálne predstaví už tento piatok.

student24/music-zone.eu

Viac aktualít a zaujímavostí zo sveta hudby nájdete u našich kamarátov na music-zone.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM