Webnoviny - Ostatné

Deň matiek je poďakovanie všetkým mamám

Nedeľa je na Slovensku i v desiatkach ďalších krajín vyhradená pre všetky matky. Hoci vo väčšine štátov je Deň matiek v druhú májovú nedeľu, dátumy osláv vo svete sú rôzne.

Vyplýva to z množstva pôvodov tohto sviatku, ktorý si všíma ženu ako darkyňu života.

Jeden z myšlienkových smerov uznáva ako prvý Deň matiek v histórii oslavy v antickom Grécku na počesť Rhey – matky všetkých bohov. Zvyčajne trvali tri dni od 15. do 18. marca. Rimania slávili sviatok Matronalia zasvätený bohyni Juno.

Predchodcom Dňa matiek, aký poznáme dnes, je Mothering Sunday v Anglicku, v 16. storočí venovaný všetkým matkám Anglicka.

[blockquote]V čase sviatku sa služobníctvo, ktoré zvyčajne žilo v príbytkoch svojich pánov, mohlo vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň. Ako sa Európou šírilo kresťanstvo, tak sa z tejto oslavy stala aj pocta Matke cirkvi. [/blockquote]

V USA prvá navrhla Deň matiek v 19. storočí Julia Ward Howe a venovala tento deň mieru. Neskôr sa Anna Reevers Jarvis z Philadelphie, matka jedenástich detí, začala angažovať za práva matiek. Keď zomrela, pokračovala v jej úsilí dcéra, ktorá požiadala pastora, aby vykonal zvláštnu bohoslužbu na počesť pani Jarvis a všetkých matiek sveta.

Anna Jarvis začala s kampaňou za ustanovenie Dňa matiek ako národného sviatku. Dočkala sa ho v roku 1911. V roku 1914 Americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil Deň matiek oficiálne za národný sviatok – Deň verejného vyjadrenia lásky a úcty k matkám.

**Druhú májovú nedeľu matky nepracovali, nevarili, neupratovali. Všetko zariadili deti, dospelí posielali matkám pozdravy a blahoželania. Obyvatelia USA sa ozdobovali kvetom – červeným, kto matku mal a bielym, kto ju už stratil. **

V Československu začali Deň matiek sláviť v roku 1923, o čo sa zaslúžila dcéra prezidenta Masaryka Alica Masaryková, ktorá bola emancipovanou predsedníčkou Československého červeného kríža.

V predchádzajúcom režime sa vládni predstavitelia snažili nahradiť tento sviatok marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek bola následne obnovená po roku 1989, keď sa začal sláviť každoročne, v druhú májovú nedeľu v roku.

Autor: student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM