Jaroslav Dodok Kultúra

Divadelný festival na hambálku!

Na Záhorí sa konal už 5. ročník divadelného festivalu, ktorý do Malaciek každoročne priláka nových umelcov a zvedavcov. Pre veľký záujem organizátori museli predĺžiť tradičné trvanie festivalu o jeden deň!

Uplynulý týždeň v Malackách patril kultúre! Vo štvrtok 20. septembra odštartoval divadelný festival pod tradičným záhoráckym názvom „Zejdeme sa na hambálku!“, ktorý je už piatym v poradí. Festival každoročne organizuje ochotnícke Divadlo na hambálku, ktoré tvorí približne 30 ľudí vo veku 18–75 rokov.

Okrem toho, neoddeliteľnú súčasť divadla tvorí Detské divadelné štúdio a Štúdio mladých, tým patril úvod celého festivalu. Mladé herecké talenty sa predviedli s predstavením Radúz a Mahuliena. Hra bola inšpirovaná klasickou predlohou podľa J. Zeyera, kľúčovou témou bol príbeh o nekonečnej láske pretkaný nenávisťou a intrigami. Nasledujúci deň patril ďalším malým umelcom!

Žiaci základnej umeleckej školy, ktorí navštevujú literárno-dramatický a tanečný krúžok, odohrali predstavenie Navždy a vždy. Išlo o rozprávkový príbeh, spracovaný podľa Mŕtvej nevesty od Tima Burtona. Zaslúžene zožali nekončiaci potlesk a standing ovation.

Piatkový náročný maratón[/color][/si­ze]

Ráno o desiatej hodine sa diváci vrátili do histórie starého Egypta, keď videli predstavenie Kleopatra. V podaní tých najmenších hercov, ktorých na Hambálku máme, sme videli historicko-faktografickú úsmevnú divadelnú štúdiu slávnej egyptskej kráľovnej. Popoludní vystúpilo i združenie Pavúčiky, ktoré tvoria deti s telesným postihnutím. Ich príbeh o Zelenej svinke bol vtipný a milý zároveň.

Podvečer vystúpili praví ochotníci Divadla na hambálku s bláznivou komédiou „Stálo ti to zlato za to?“. Režisérom tejto hry je Vlado Zetek, ktorý je zároveň umeleckým vedúcim Divadla na hambálku. Komédia z malebnej dedinky na Záhorí vypovedá o tom, čo sa stane, keď sa na hodoch stretnú dve znepriatelené rodiny. Humor, irónia a výborné výkony hercov pobavili celú vypredanú sálu. No týmto predstavením piatok rozhodne nekončil.

O deviatej večer poctili Malacky svojou návštevou dámy z Divadla Oľgy Belešovej a Zuzany Martinkovej. Tie si napísali vlastnú „fresh“ komédiu Baby na palube. Na javisku sa z nich stali majsterky kostýmov, pretože dámy hrali 4 rôzne ženy s tými „najvážnejšími problémami“ aké trápia každú ženu – deti, muži, či vrásky. Táto vtipná divadelná takmer reality show sa postarala o zlatý záver piatkového večera.

V sobotu sa pre počasie naplno improvizovalo![/co­lor][/size]

Daždivá sobota nedovolila realizovať pripravené tvorivé dielne pre deti. Hoci výtvarno-divadelný park bol odložený, napravila to princezná Frmulína v podaní divadla JAJA, čo deťom predsa len zdvihlo náladu. Okrem toho sa konala i populárna Improliga, teda improvizačná súťaž. Tá bola sprevádzaná koncertom zoskupenia IN Vivo.

Nedeľné Veršobranie a po ňom Túlavé divadlo Jakuba Nvotu![/color][/si­ze]

**Šikovní malackí recitátori sa nám v nedeľu predstavili s krásnou poéziou. **Organizátori pre tieto umelecké prednesy zvolila poetický názov Veršobranie. Zúčastnili sa ho recitátori všetkých vekových kategórií. Túlavé divadlo, ktoré nevynechalo ani jeden ročník festivalu sa blyslo kabaretným večerom. Jakub Nvota spolu so svojimi kolegami spievali kabaretné pesničky a hrali krátke scénky na tému divadlo.

Festival po prvý raz preťahoval až do pondelka![/co­lor][/size]

A stálo to za to! Doobeda hralo Prešporské divadlo predstavenie určené pre školy. No a večer zavítali do Malaciek Rozhodcovia! Najnovšia komédia Zoltana Egressyho s fantastickým obsadením – Tomáš Maštalír, Vladimír Kobielsky a Branislav Bystriansky. Hra postavená iskrivom humore, výstižných dialógoch a plná uštipačných hlášok. Traja rozhodcovia, ktorým ide o všetko, stoja pred rozhodujúcim zápasom. Ten ich môže posunúť až do FIFA, avšak na povrch vyplávajú ich osobné problémy a tie majú spoločné meno Marianna! Hra troch odlišných charakterov ponúka rôzne pohľady na život, ale najmä nespočetne vtipných situácií.

**Divadelný festival dopadol na výbornú. Opäť priniesol na Záhorie veľa zábavy a kultúry. **

student24/Jana Naništová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM