Jaroslav Dodok Rôzne

Divadlo na oblohe: Pripravte sa na padajúce hviezdy!

August nie je iba o teple a prázdninách, ale aj o nočnej oblohe, prianiach a padajúcich hviezdach. August je mesiac keď nebo plače pre naše túžby a oči. Aj takouto básnickou formou by sa dal vyjadriť čas Perzeíd.

Mimo mestský smog, mimo mesiac, v tme, možno skoro po celý mesiac pozorovať roje meteoritov, ktoré sú veľké ako zrnko piesku, v atmosfére sa rozžeravia a to spôsobí svetelný efekt padajúcej hviezdy. A presne vtedy si treba niečo priať. V auguste si možno pripraviť celý zoznam prianí a v noci potichu striehnuť a šepkať do tmy.

Zaujímavosti z vesmíru[/si­ze][/color]

Perzeidy sú pomenované podľa súhvezdia Perseus, ktorý je tvorený pozostatkami postupne sa rozpadajúcej kométy Swift-Tuttle, z ktorej akoby vylietavali. Počas maxima možno na nočnej oblohe pozorovať okolo sto padajúcich meteoritov. **Najviac ich možno pozorovať od 8. do 14. augusta a kto toto divadlo nezhliadol určite to musí napraviť. **

Perzeidy patria k najpravidelnejším meteorickým rojom a tento každoročný úkaz je aj známy pod názvom „slzy sv. Vavrinca.“ Tento názov získala po sv. Vavrincovi , ktorý bol upálený 10. augusta v roku 258, presne v čase keď nebo bolo plné padajúcich „hviezd“. Katolíci dlho verili, že na zem padajú ohnivé slzy mučeníka. O Perzeidách sa však dozvedáme už zo záznamov čínskych historikov, ktorých v roku 35 p.n.l. zaznamenali viac než 100 meteorov za hodinu.

No meteory nie sú ani slzy, ani padajúce hviezdy, sú to len malé telieska patriace do našej slnečnej sústavy, ale to už je na sympatiách a o vašom vzťahu s nebom. Tak už len veriť v jasnú nočnú oblohu, poriadne sa obliecť a vybehnúť mimo civilizáciu. Lebo práve teraz je čas na plnenie snov!

student24/Katarína Kubalová foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM