Rozhovor

DJs Papa Django a Swing Thing: Chceme, aby naše swingové tančiarne boli zárukou kvality

Keď sa na Slovensku povie "electro swing", väčšine napadne meno Parov Stelar. Skúsenejším návštevníkom klubových party zíde na um nepochybne i názov Electro Swing Bohemia. Za týmto projektom stojí dvojica DJs z Púchova, ktorá sa úspešne stará o popularizáciu electro swingu v našich končinách.

Ilustračný obrázok k článku DJs Papa Django a Swing Thing: Chceme, aby naše swingové tančiarne boli zárukou kvality
Zdroj: Dnes24.sk

Pod prezývkami Papa Django a Swing Thing vypredávajú so svojimi energickými party najväčšie české kluby, electro swingovou horúčkou však už zahltili i domáce Slovensko. V čom je tento žáner iný?

O electro swingu, ako i o projekte Electro Swing Fever porozprávali Roman Lalík a Jakub Kmošena.

Čo vás viedlo k rozhodnutiu organizovať vlastné eventy?

Jakub: Máme radi akcie, na ktorých sa cítime dobre, sú originálne, jedinečné a hlavne sa na nich bavia naši hostia. Radi kontrolujeme všetky detaily, a keď „len“ hráme na cudzom večierku, nie vždy môžeme hovoriť do vecí, ktoré sú podľa nás dôležité.

Obaja už máte vysokoškolské štúdium úspešne ukončené, čo ste absolvovali? DJing to asi nebol :)

Roman: Naše školy nemali s hudbou nič spoločné. Ja som v Brne vyštudoval geografickú kartografiu a geoinformatiku. Teda mal by som byť odborník na mapy. Jakub stihol v Prahe vyštudovať medzinárodné vzťahy a získal titul z marketingu a mediálnej komunikácie.

Jedným z vašich projektov je práve Electro Swing Fever. Čím sa líši od ostatných swingových podujatí?

Roman: Našou snahou je vytvoriť najlepšiu swingovú tančiareň, akúsi záruku kvality. Pozývame tých najlepších hudobníkov a DJs. K hudobnej dramaturgii pridávame vždy aj sprievodný program ako tanečný workshop či burlesque show. Pozývame aj lokálnych výrobcov domácich pochúťok. Myslíme hlavne na detaily, ktoré tvoria celkový dojem, chceme ponúknuť viac, ako len možnosť piť na bare alebo tancovať na parkete.

Mám pocit, že v poslednej dobe stačí na plagát uviesť: „Swing“, a organizátor očakáva ľudí ako húb po daždi, skutočná miera swingu je už otázna. Je náročné pripraviť kvalitnú tematickú akciu?

Jakub: Naša filozofia je taká, že od začiatku ideme vlastnou cestou a robíme len to, čo nás baví. Najúžasnejšie je, že to, zdá sa, baví aj ľudí, ktorí v poslednom čase vypredávajú naše akcie.

Myslíte si, že má electro swing potenciál vybudovať si na klubovej scéne pevné miesto popri ostatnej elektronickej hudbe? Pre niektorých je to stále len módna záležitosť či dokonca znehodnotenie swingu.

Jakub: Znie to ako klišé ale electro swing je ukážka dnešného životného štýlu. Všetko prichádza a odchádza strašne rýchlo. Naša scéna vznikla a stále vzniká podobne. Osobne verím, že electro swing ako žáner sa ustáli, kultivuje a zaradí do životného rytmu ostatných hudobných štýlov.

Plánujete rozšírenie Electro Swing Fever aj do iných európskych miest?

Jakub: Jasné, že máme záujem napríklad o čínsky trh :D Ale vážne, momentálne robíme akcie pod našou značkou v Bratislave, Žiline, v Brne, Ostrave, Prahe a Wroclawi. Okrem toho v tejto sezóne chceme poriadať vlastné akcie aj v poľskom Krakowe a nemeckom Lipsku.

Veľkými party tohto druhu sú známe mestá ako Berlín či Paríž. Boli ste už na nejakej pozrieť? Inšpirujete sa?

Roman: V Berlíne sme hrali a bola to skvelá škola. Do Paríža sa tento rok ešte určite dostaneme a nepochybujem, že si odtiaľ prinesieme kopec nových nápadov.

Ak by mal po tomto rozhovore niekto nutkanie skočiť si s vami v rytme electro swingu, kde a kedy bude mať najbližšiu príležitosť?

Roman: Najbližšie pripravujeme Electro Swing Fever 24. januára v bratislavskom Nu Spirit Clube, kde naše vystúpenie doplní skvelá vokalistka Simona Hulejová a vystúpi aj uznávaný viedenský producent a DJ Cab Canavaral.

Ako to vyzerá na Electro Swing Fever? Pozrite si to na videu vo videogalérii hore vpravo.

DJs Papa Django a Swing Thing: Chceme, aby naše swingové tančiarne boli zárukou
5
Galéria
Electro Swing Fever
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM