Jakub Forgács Univerzity

Dnes sa začína mládežnícke fórum: Prilákalo k nám študentov a odborníkov z krajín V4

Vyšehradské mládežnícke fórum sa oddnes do soboty uskutoční v Banskej Bystrici už po druhý raz z iniciatívy Euroatlantického centra.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa začína mládežnícke fórum: Prilákalo k nám študentov a odborníkov z krajín V4
Foto: Jaroslav Dodok

„Do srdca Slovenska pritiahne na tri dni univerzitných študentov a odborníkov z Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska,“ priblížila programová koordinátorka Euroatlantického centra Paula Juričková. Na trojdňovom podujatí, ktoré sa začne večer, budú mladí ľudia diskutovať o medzinárodných vzťahoch s odborníkmi. Budú medzi nimi predstavitelia neziskových organizácií, akademickej obce či štátnej správy.

Odborníci a študenti spoja vedomosti

Vyšehradské mládežnícke fórum je vyvrcholením dlhodobého medzinárodného projektu Visegrad Youth Initiative, ktorého cieľom je spojenie odborných poznatkov pozvaných expertov s názormi mladých participantov o možnostiach a nových výzvach Vyšehradskej štvorky (V4). „Vyšehradské mládežnícke fórum 2013 spája mladých ľudí, ktorí chcú byť aktívnou súčasťou svojej spoločnosti, tvoriť ju a formovať,“ vysvetlila Juričková.

Partnerstvá medzi mládežou V4 sú pridanou hodnotou projektu, vďaka ktorej sa príslušníci neziskových organizácií z Česka, Poľska, Slovenska a Maďarska môžu nielen spoznať, ale sa aj vzájomne inšpirovať v dobrovoľníckej činnosti a nápadoch, ako vylepšovať svoje univerzitné vzdelanie či prispievať k rozvoju spoločnosti.

Na účastníkov čakajú lákavé diskusie

„Druhý ročník má inovatívny program, jeho súčasťou bude aj exkurzia na vojenskú leteckú základňu Sliač,“ pokračovala Juričková. V piatok a sobotu sa uskutočnia tri panelové diskusie na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, ktoré sú tematicky zamerané na politickú spoluprácu, bezpečnosť a ekonomiku.

V diskusiách vystúpia nielen slovenskí, ale aj zahraniční experti zastupujúci štátne a mimovládne inštitúcie či akademickú obec. „Pozvanie prijali napríklad Beata Huszka z Maďarského inštitútu pre zahraničné veci a Piotr Ogrodziński, ministerský poradca oddelenia bezpečnosti z poľského ministerstva zahraničných vecí,“ dodala na záver Juričková. Okrem diskutovania si študenti budú môcť vyskúšať aj rozhodovanie a dosahovanie konsenzu počas workshopu, v rámci ktorého sa pokúsia vytvoriť vlastnú študentskú verziu Vyšehradskej deklarácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM