Rastislav Búgel Univerzity

Do štátnej správy chcú zlákať absolventov prestížnych univerzít: Podporia ich štipendiom

Ministerstvo školstva bude aj v roku 2016 pokračovať v grantovom programe pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe.

Ilustračný obrázok k článku Do štátnej správy chcú zlákať absolventov prestížnych univerzít: Podporia ich štipendiom
Zdroj: TASR

Slovenskí študenti najlepších svetových univerzít budú môcť opäť získať štipendium na pokrytie študijných nákladov v prípade, ak sa zaviažu po skončení štúdia zamestnať sa na tri roky na niektorom z vybraných ministerstiev či Úrade vlády SR.

Umiestnené v rebríčku

„Ministerstvo školstva vypisuje grantový program kontinuálne od roku 2014, pričom aj v tomto roku by malo byť podporené štúdium zamerané na oblasti ekonómie, matematiky, štatistiky a verejnej politiky,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, výber sa uskutoční na celkovo desať možných pozícií, o ktoré prejavili záujem Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR – Inštitút stratégie, Ministerstvo financií SR – Inštitút finančnej politiky, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo vnútra SR – Analyticko-metodická jednotka verejnej správy, Ministerstvo životného prostredia SR – odbor ekonomických nástrojov a analýz, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR – Inštitút vzdelávacej politiky a Úrad vlády SR – Analytická jednotka.

O štipendium sa môžu uchádzať občania SR prijatí na štúdium alebo už študenti niektorej z vysokých škôl umiestnenej do 200. miesta v rebríčku hodnotenia univerzít Shanghai Academic Ranking of World Universities 2015 alebo do 200. miesta v rebríčku RePEc.

Vyše 40-tisíc eur

So žiadateľmi, ktorí uspejú v dvojkolovom hodnotení, bude následne uzatvorená zmluva o udelení štipendia a o spolupráci. „Úspešný uchádzač si bude môcť vďaka získanému grantu pokryť počas dvoch akademických rokov všetky náklady spojené so štúdiom, vrátane školného, nákladov na živobytie, na študijné pomôcky, cestu do a z miesta štúdia či cestovné poistenie,“ dodala hovorkyňa. Plánovaný objem finančných prostriedkov vyčlenených na podporu študentov hlásiacich sa o štipendium na akademický rok 2016/17 je spolu 41 000 eur.

Peniaze musia vrátiť

Ako ďalej uviedla, počet udelených štipendií bude závisieť od finančnej náročnosti jednotlivých študijných programov a od výšky ostatných nákladov spojených so štúdiom. V roku 2015 získali toto štipendium štyria študenti a v roku 2014 traja. V prípade, ak štipendista z vlastného zavinenia odpracuje vo verejnej správe menej ako tri roky alebo vysokoškolské štúdium neukončí, finančné prostriedky vo výške poskytnutého štipendia bude musieť vrátiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM