Jaroslav Dodok Univerzity

Do Univerzitnej kvapky krvi sa zapojilo viac ako 350 darcov

Univerzitnú kvapku krvi 2012 realizovala UK v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Začala sa v pondelok v historickej budove UK na Šafárikovom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Do Univerzitnej kvapky krvi sa zapojilo viac ako 350 darcov
Foto: Jaroslav Dodok

Do tretieho ročníka Univerzitnej kvapky krvi, ktorý tento týždeň zorganizovala Univerzita Komenského v Bratislave (UK), sa zapojilo spolu 352 záujemcov z radov študentov, zamestnancov či priaznivcov univerzity. Na piatich odberných miestach mohli študenti a ďalší záujemcovia darovať najvzácnejšiu tekutinu od pondelka (5.11.) do štvrtka (8.11.). TASR o tom informovala Andrea Kučerová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Univerzitnú kvapku krvi 2012 realizovala UK v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Začala sa v pondelok v historickej budove UK na Šafárikovom námestí. Mobilné odbery sa následne uskutočnili na Prírodovedeckej fakulte UK, Vysokoškolskom internáte Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK a Fakulte telesnej výchovy a športu UK.

Najpočetnejšie zastúpenie medzi všetkými darcami mali už tradične študenti Prírodovedeckej fakulty UK (103), ktorí tvorili takmer tretinu všetkých darcov krvi. Najviac zamestnancov univerzity podporilo tento humánny projekt na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine, kde krv darovali dve desiatky zamestnancov.

Najväčší záujem o darcovstvo krvi prejavili rovnako ako v predošlých dvoch rokoch študenti prvých ročníkov (111), ktorí v tomto roku tvorili takmer tretinu všetkých darcov. „Teší ma, že záujem o darcovstvo krvi v rámci Univerzitnej kvapky krvi neutíchol ani v treťom ročníku tohto celouniverzitného projektu. Opäť sme motivovali aj veľa prvodarcov, ktorí museli prekonať vlastný strach. Ten dobrý pocit – pocit pomoci – však za to určite stál,“ hovorí rektor UK Karol Mičieta.

Univerzitná kvapka krvi sa už tradične koná v novembri, kedy si verejnosť pripomína aj Medzinárodný deň študentstva. Jej cieľom je motivovať študentov, aby sa stali pravidelnými darcami najvzácnejšej tekutiny, s ktorej nedostatkom pravidelne zápasia zdravotnícke zariadenia.

Študentská kvapka krvi odštartovala 15. októbra a potrvá do 16. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM