Jaroslav Dodok Rôzne

Dobrá správa pre maturantov: Môžu aktívne pripomienkovať a hodnotiť priebeh maturít

Stredoškoláci sa chcú v budúcnosti vyhnúť štrajku a práve preto si vybrali cestu spolupráce. Na základe stretnutia s vedením NÚCEM vytvorili pracovnú skupinu pre hodnotenie priebehu maturitnej skúšky, v ktorej zbierajú podnety zo strany maturantov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre maturantov: Môžu aktívne pripomienkovať a hodnotiť priebeh maturít
Foto: Jaroslav Dodok

Prezídium Študentskej rady stredných škôl Slovenskej republiky (ŠRSŠ SR) počas mesiaca marec naštartovalo obojstrannú aktívnu komunikáciu s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania, ktorej výsledkom bolo spoločné stretnutie s Miroslavom Repovským, vedúcim odboru národných meraní NÚCEM.

Pracovná skupina má maturantom pomôcť

Na základe dohody, ku ktorej došlo počas stretnutia vymenoval prezident ŠRSŠ SR Andrej Barborka Pracovnú skupinu pre hodnotenie priebehu maturitnej skúšky v školskom roku 2012/2013. Aj vďaka nej sa môžu maturanti po prvý krát v histórii zapájať do príprav maturitnej skúšky pre nasledujúci školský rok.

,,Úvodné stretnutie s vedením NÚCEM pokladám pre našu organizáciu aj všetkých maturantov na Slovensku za veľmi dôležité a opodstatnené. Aj vďaka nemu sme zabezpečili efektívnu interpretáciu požiadaviek študentov maturitných ročníkov na kompetentných, ktorí sú zodpovední za maturity," zdôrazňuje Andrej Barborka, prezident ŠRSŠ.

Najvážnejšie problémy, ktoré na stretnutí Miroslavom Repovským odzneli, sa týkali predovšetkým nezrozumiteľnosti hodnotenia maturitných skúšok pre žiakov stredných škôl. Samozrejme diskutovalo sa aj o samotnej príprave testov, ich recenzii, distribúcii a manipulácii s nimi. ,,Nesmieme zabúdať ani na spôsob výkladu inštrukcií počas maturít a ich dostatočnú medializáciu," upresnila Alexandra Šarinová, viceprezidentka ŠRSŠ.

Svoje podnety môžu zasielať na mail pracovnej skupiny

Výstupom zo stretnutia je vytvorenie 5 člennej pracovnej skupiny, ktorá bude aktívne monitorovať priebeh maturít a na maily maturita@srss.eu zbierať všetky pozitíva a negatíva prichádzajúce zo strany maturantov a následne ich prezentovať na hodnotiacom stretnutí NÚCEM. Táto pracovná skupina bude zaradená ako poradný orgán prezidenta ŠRSŠ a budú ju tvoriť výlučne iba maturanti.

Úlohou Pracovnej skupiny bude zhodnotenie zrozumiteľnosti hodnotenia všetkých častí MS; zhodnotenie priebehu písomnej časti MS (EČ MS, PFIČ MS); zhodnotenie priebehu ústnej časti MS (ÚFIČ MS); zosumarizovanie doručených podnetov od žiakov stredných škôl; zobjektivizovanie závažných skutočností v priebehu MS; spolupráca so Štátnou školskou inšpekciou; spolupráca s NÚCEM; vyhotovenie Správy o hodnotení priebehu maturitnej skúšky, ktorú odprezentuje prezident ŠRSŠ SR na hodnotiacom stretnutí autorských tímov, recenzentov a predstaviteľov NÚ­CEM.

“Dúfame, že problémy ktoré sme prezentovali na stretnutí sa nebudú opakovať, ale i v to, že nebude nutné pristúpiť k štrajkom ako v minulom školskom roku a zároveň teda, že i zriadením Pracovnej skupiny sa všetky pripomienky žiakov stredných škôl spracujú a rozumným spôsobom odkomunikujú s NÚCEM,” uzavrela viceprezidentka ŠRSŠ SR Alexandra Šarinová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM