Univerzity

Dobrá správa pre študentov, výška v Prešove obhájila status univerzity. Rektor: Znamená to pre nás veľmi veľa!

Prešovská univerzita v Prešove získala komplexnú akreditáciu, čím si obhájila status univerzity. Ako uviedol rektor Peter Kónya, pre školu to znamená veľmi veľa.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre študentov, výška v Prešove obhájila status univerzity. Rektor: Znamená to pre nás veľmi veľa!
Zdroj: TASR

Prešovská univerzita v Prešove získala komplexnú akreditáciu, čím si obhájila status univerzity. Uviedol tak rektor PU Peter Kónya. List z ministerstva školstva dostali spolu s hodnotiacou správou aj rozhodnutiami o udelení práv na uskutočňovanie študijných programov.

Rektor: Znamená to pre nás veľa

„Znamená to pre nás veľmi veľa. Mimoriadne veľký význam pre nás má to, že sme obhájili status univerzity, čím si univerzita obhájila svoje doterajšie zaradenie medzi univerzitné vysoké školy. Prešovská univerzita má v súčasnosti osem fakúlt, na ktorých študuje približne 9 300 študentov. Navštevujú študijné programy všetkých troch študijných stupňov – bakalárske, magisterské a doktorandské,“ uviedol rektor.

Kónya informoval, že sa im pri množstve takmer 200 podaných žiadostí na študijné programy nepodarilo obhájiť iba minimum z nich. Tie sa týkali programov v anglickom jazyku. Išlo o procesné chyby alebo prekročený vek garanta programu, preto verí, že nedostatky sa im podarí odstrániť do niekoľkých mesiacov a pred akreditačnou komisiou dokážu obhájiť aj tieto žiadosti.

Výsledky ukázali aj slabé stránky

Výsledky komplexnej akreditácie ukázali slabé aj silné stránky PU. Rektor považuje za silné stránky školy veľmi dobré výsledky v niektorých vybraných oblastiach vedeckého výskumu, čo PU radí medzi celoslovenské špičky. Okrem dlhoročnej tradície, dobrého personálu, vysokého výkonu vo vede napomáhajú týmto výsledkom aj špičkové výskumné pracoviská. Kónya menoval tri centrá excelentnosti, kompetenčné centrum a vznikajúci Univerzitný vedecký park.

Ide o prešovské pracovisko UNIPOLAB, kde sa bude koncentrovať prírodovedný výskum v oblasti environmentu. Nový objekt je súčasťou projektu Technicom pre inovačné aplikácie s podporou znalostných technológií. Lídrom tohto projektu je Technická univerzita v Košiciach. Ďalším partnerom projektu je aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Môže vás zaujímať:

TOTO inde na Slovensku nemajú: Novinka na fakulte Prešovskej univerzity, ktorá s ňou prichádza ako prvá!

Toto v sídle prešovského gymnázia opatrujú ako veľkú vzácnosť: Sily načerpávajú pri relikvii mučeníka!

Prešovská škôlka splnila náročné kritériá a dostavila sa pocta: Pýši sa honorom ako len 7 ďalších na celom Slovensku!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM