Jaroslav Dodok Šport

Dobšinský kopec je pripravený na štart

Fanúšikovia motoristického športu sa majú na čo tešiť. Od piatku 20. júna do nedele 22. júna sa pri meste Dobšiná, ktoré sa nachádza v okrese Rožňava, uskutoční jedno z najväčších motoristických podujatí na Slovensku s názvom Dobšinský kopec 2012.

Novinkou oproti minulým ročníkom je fakt, že tieto preteky sú prvýkrát vo svojej histórií zaradené do šampionátu Majstrovstiev Európy pre rok 2012.

Preteky s celoeurópskym významom FIA sa konajú pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. XXIX. ročník Dobšinského kopca prinesie viacero noviniek. Jednou z nich je aj zmena počtu jázd. V sobotu pretekári absolvujú dve tréningové jazdy a v nedeľu dve súťažné jazdy, z ktorých sa nakoniec určí víťaz.

Nadšenci rýchlych áut sa môžu počas súťažných dní tešiť aj na štvornásobného Majstra Európy pretekov automobilov do vrchu Simoneho Fagioliho.** „Veľmi sa tešíme na VIP lahôdky akými sú bývalý fínsky pilot MS WRC Jani Paasonen s VIP taxi, či taliansky herec a pilot v jednej osobe Ettore Bassi alias komisár REX na Oselle z top týmu Faggioli,“ **prezradil riaditeľ podujatia Marcel Kollárik.

Okrem zvučných mien svetového formátu sa na pretekoch zúčastní aj bohatá výprava zo Slovenska. Najväčšie šance na zisk dobrého umiestnenia sa vkladajú do rúk Martina Koiša, či Igora Drotára. S veľkým prekvapením prichádza Tomáš Kukučka, ktorý bude na Dobšinskom kopci sedlať vozidlo Porsche 911 GT3. Popri slovenských pretekároch sa predstavia aj jazdci z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Talianska, Chorvátska, Francúzska či Srbska.

Organizátorom Dobšinského kopca ide okrem prípravy samotných pretekov aj o to, aby divák, ktorí sa na podujatí zúčastní, mal možnosť zažiť naozaj všetko, na čo si len pomyslí.

„Dobšinský kopec 2012 je v prvom rade športové motoristické podujatie. A keďže motory pretekárskych špeciálov a motocyklov idú jednoznačne dohromady, tak sme tento rok pripravili akciu, ktorá znalcov motorov chytí za srdce. Ide o predstavenie unikátnych historických motocyklov, ktorých rok výroby sa datuje ešte pred rokom 1945,“ povedal tlačový tajomník podujatia Dobšinský kopec Miroslav Majláth.

Podujatia v blízkostí Národného parku Slovenský raj sa zúčastní aj množstvo známych tvári, jednou z najznámejších je slovenský hokejista pôsobiaci v NHL Andrej Meszároš.

//Okrem skvelých závodných zážitkov majú diváci možnosť zúčastniť sa na hudobnom programe. V rámci podujatia na jednom pódiu vystúpi Rytmus, Dara Rolins, Ego s Tinou či Tomi Popovič. Ich jedinečný koncert zakončí DJ Milan Lieskovský. //

student24/Simona Ivančáková foto: revuca24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM