Jaroslav Dodok Životný štýl

Dokážete žonglovať so siedmimi loptičkami alebo piatimi kužeľmi? Žonglér Martin Herian áno!

Gymnazista z Banskej Štiavnice sa žonglovaniu venuje už od svojich deviatich rokov. Dnes má za sebou už desiatky vystúpení, je závislý na kvalitnom čaji a doteraz nevie, čo bude študovať ďalej a čím by chcel byť v budúcnosti. Reč je o 17-ročnom žonglérovi Martinovi Herianovi.

Ilustračný obrázok k článku Dokážete žonglovať so siedmimi loptičkami alebo piatimi kužeľmi? Žonglér Martin Herian áno!
Foto: Jaroslav Dodok

Martin sa k žonglovaniu dostal, keď mal deväť rokov. „Bolo to na letnom divadelnom tábore na Počúvadle. Práve tento tábor ma priviedol k divadlu a umeniu celkovo,“ zaspomínal si na začiatky žonglér Martin Herian. V jednotlivých dielňach sa učili divadelné umenie, pantomímu, tanec, ale aj niečo z maľovania. „Mne bola najviac srdcu blízka dielňa žonglovania, ktorú viedol slovenský žonglér Pavel Surový. Tu som sa pre túto formu zábavy nadchol a pochytil základy,“ povedal žonglér. Martin tvrdí, že dnes sú už so starším kolegom skôr rivali, v tom pozitívnom slova zmysle.

Martin začínal žonglovať s loptičkami, ktoré boli vyrobené doma a neboli rovnaké. Neskôr sa začal venovať aj starému čínskemu umeniu točenia s diabolom. „Bral som si ho školy a často sa predvádzal ako vysoko ho viem vyhodiť, zamotať alebo si niekedy aj ublížiť. Nakoľko bývam v bytovke, tak podmienky na tréning boli pre mňa vždy obmedzené, hlavne výškou stropu. Postupne som sa naučil trénovať aj doma,“ dodáva Martin.

Žongluje s loptičkami, kužeľmi a jazdí na jednokolke

Talentovaný žonglér chodí na Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici a okrem žonglovania sa venuje aj písaniu. Vedie si svoj vlastný blog, kde uverejňuje siahodlhé úvahy. Ako však priznal, tak ich zrejme nikto nečíta, ale on je spokojný, pretože nemusí svoje myšlienky vyjadrovať na Facebooku. V súčasnosti Martina uvidíte najviac žonglovať s loptičkami a kužeľmi. „Loptičky sú na žonglovanie jednoduchšie, dokážem žonglovať naraz aj so siedmimi. Kužele sú náročnejšia, no efektívnejšia disciplína a dokážem žonglovať naraz s piatimi kužeľmi. Na vystúpeniach však zvyčajne nevytiahnem viac ako tri kužele,“ povedal gymnazista.

Okrem klasických žonglérskych predmetov dokáže Martin aj iné akrobatické kúsky. V čase, keď mal zlomenú ruku a nemohol žonglovať, tak sa naučil balansovať rôzne predmety na brade a nose. Okrem toho môžete Martina stretnúť v meste na jednokolke (bicykel s jedným kolesom). „Všetky tieto disciplíny sa dajú ľubovoľne nakombinovať na predstavenie, ale ja najradšej používam svietiace loptičky, ktoré som dostal odkamaráta z Ameriky na podporu mladých umelcov,“ dodal Martin.

Žonglér má rád dospelé publikum

Na svoje prvé veľké vystúpenie pred publikom si žonglér spomína veľmi dobre. „Bolo to na našich imatrikuláciách, mal som 14 rokov a bol som veľký fanúšik punku a metalu. Bol som náležite oblečený a na generálke programu mi všetko padalo a nič sa mi nedarilo. Samotné vystúpenie však bolo skvelé, počas štyroch minút som predviedol všetko, čo som vedel, celé gymnázium ma odmenilo potleskom a odvtedy ma všetci poznajú ako žongléra,“ zaspomínal si na svoje prvé verejné vystúpenie žonglér z Banskej Štiavnice.

Martin najradšej vystupuje pre dospelé publikum a na rôznych workshopoch, pretože so staršími ľuďmi sa mu pracuje najlepšie. „V lete v Banskej Štiavnici často vystupujem len tak na ulici pred nejakým podnikom spolu s hudobníkmi alebo na menších koncertoch,“ vraví Martin.

Vystupoval už na rôznych kultúrnych akciách

Dĺžka vystúpenia mladého žongléra je rôzna. Záleží to od akcie, na ktorej vystupuje. Niekedy stačia aj tri minúty a publikum je spokojný. „Pokiaľ iba žonglujem, nezapájam divákov a nekecám do toho, tak trvá zväčša do desať minút. Keď však vystupujem vo väčšej skupine, tak vystúpenia trvajú aj viac ako pol hodiny,“ povedal Banskoštiavničan.

S vystúpeniami sa Martin dostal už na rôzne akcie. Vystupoval napríklad na konferencii TEDx Banská Bystrica, na koncerte Zdenky Prednej v Banskej Štiavnici, na divadelných festivaloch, počas letných štiavnických hudobných Jam sessions, ale aj v Moravskej Třebovej na Dňoch slovenskej kultúry. „Vďaka Jarovi Dodokovi, ktorý bol organizátor TEDx Banská Bystrica a Iuvente som sa dostal na veľa akcií v Banskej Bystrici. Je to pre mňa skvelé promo a dokonca sa vďaka tomu môžem uliať zo školy, keďže vždy dostanem aj ospravedlnenky. Sú to pre mňa lepšie skúsenosti ako sedieť v škole,“ zdôveril sa nakoniec žonglér Martin Herian.

Student24/Simona Ivančáková

Dokážete žonglovať so siedmimi loptičkami alebo piatimi kužeľmi? Žonglér Martin
4
Galéria
Dokážete žonglovať so siedmimi loptičkami alebo piatimi kužeľmi? Žonglér Martin
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM