Kornel Kubík Životný štýl

Dvanásťročný chlapec pomáha nevidiacim: Zhotovil lacnú tlačiareň na Braillovo písmo

Siedmak na základnej škole sa zahral s Legom. Po šiestich neúspešných pokusoch sa mu podarilo zostrojiť funkčnú tlačiareň na Braillovo písmo, ktorá stojí len zlomok ceny dostupných tlačiarní.

Ilustračný obrázok k článku Dvanásťročný chlapec pomáha nevidiacim: Zhotovil lacnú tlačiareň na Braillovo písmo
Zdroj: Webnoviny.sk

Návod zverejňuje na internete

Speňažiteľné nápady sa nerodia len v hlavách dospelých, čoraz častejšie prekvapujú aj nadaní tínedžeri a deti. Jedným z nich je aj dvanásťročný Američan Shubham Banerjee, ktorý však nie je na love za slávou a bohatstvom.

Siedmak na základnej škole v Kalifornii nedávno zhotovil jednoduchú tlačiareň na Braillovo písmo, ktorá stojí len zlomok ceny dostupných tlačiarní. Mladý školák si výrobný proces neplánuje nechať pre seba – na internete postupne zverejňuje návody, aby si rovnakú tlačiareň mohol zostaviť ktokoľvek na svete.

„Podľa záznamov Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete 285 miliónov nevidiacich a slabozrakých, z ktorých až 90 percent žije v rozvojových krajinách. V dnešnej dobe sa cena základnej tlačiarne na Braillovo písmo pohybuje okolo dvoch tisíc dolárov, takže milióny ľudí na svete k nej majú veľmi limitovaný prístup,“ píše na svojom blogu školák, ktorý sa túto situáciu rozhodol zmeniť. Na veľtrh vedy a techniky, ktorý zorganizovala jeho škola, sa preto rozhodol postaviť cenovo prístupnejšiu tlačiareň pre slabozrakých.

Tlačiareň ušetrí až 80 percent nákladov

Ako základ mu poslúžila stavebnica Lego Minstorms EV3 – inteligentná kocka s mikropočítačovým mozgom a senzormi, z ktorej je možné zostaviť a programovať rôzne roboty. Namiesto chodiacich či hovoriacich robotov však začal pracovať na vlastnej tlačiarni. Pomocou nového softvéru a lacných hardvérových súčiastok po šiestich neúspešných pokusoch zhotovil funkčnú tlačiareň, ktorá namiesto písmen tlačí znakový jazyk. Vylepšený vynález dostal meno Braigo.

„Braigo operátor dokáže rolovať po abecede. Vyberiete si písmeno a stroj ho vytlačí v podobe hmatovej vypukliny na papier. Prvý prototyp nie je najrýchlejší, ale dokazuje, že tento koncept funguje. Banarjee už pracuje na ďalších zlepšeniach, ktoré umožnia tlačiť texty na formáte A4,“ uviedol chlapcov otec.

Mladý Američan si želá, aby bol jeho projekt prístupný pre každého. Dizajn aj softvér už bezplatne sprístupnil na svojej stránke, postupne pridáva aj ďalšie inštruktážne videá. Školák dúfa, že tlačiareň pomôže menším knižniciam i slabozrakým, ktorým takto môže ušetriť až 80 percent nákladov oproti produktom voľne dostupným na trhu.

Prečítajte si aj: Úspešní detskí podnikatelia: Dokazujú, že vek je v biznise len číslo

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM