Jaroslav Dodok Univerzity

ERASMUS: Budúcnosť vzdelávania alebo strata financií z EÚ?

Program Erasmus umožňuje študentom stráviť až dvanásť mesiacov na zahraničnej stáži v jednej z viac ako 30 krajín Európy. V súčasnosti nám rozpočtový rámec pre rok 2007-2013 končí a Európska komisia s odbroníkmi pripravujú nový návrh s názvom „Erasmus pre všetkých“.

Ilustračný obrázok k článku ERASMUS: Budúcnosť vzdelávania alebo strata financií z EÚ?
Foto: Jaroslav Dodok

Prioritou sú zahraničné výmeny

Erasmus pre všetkých má integrovať všetky súčasné vzdelávacie programy bez ohľadu na cieľovú skupinu. Má spojiť formálne vzdelávacie programy ako Erasmus, Leonardo, Grundtvig s neformálnym vzdelávaním ako Mládež v akcii a Európska dobrovoľnícka služba.

Zvýšenie rozpočtu pre program Erasmus o 66 % z celkového 19-miliardového rozpočtu umožní omnoho viac študentom a mladým ľuďom vycestovať do zahraničia.Ďalej návrh prichádza s novinkami ako podpora športu a pôžičky, ktoré majú pomôcť študentom prefinancovať magisterské a inžinierske štúdium. Prepracovanejšie budú aj vzdelávacie zmluvy, Erasmus charty. Posilnenie výmenných programov ako Erasmus či Európska dobrovoľnícka služba sú hlavnou prioritou EK.

Má to avšak „háčik“

Výbor pre vzdelávanie v Európskom parlamente má na nový návrh iný názor. Jedným z nich je neadekvátny názov nového návrhu, pričom by im imponoval viac “YES Europe”, čo znamená “Youth, Education and Sport Europe.” Taktiež nesúhlasia s integrovaním formálneho a neformálneho vzdelávania. Túto skutočnosť zdôvodňujú tým, že Európska komisia sa príliš zamerala na vysokoškolské vzdelávanie. Európska komisia zas tvrdí, že práve Erasmus je vlajková loď vzdelávania v EÚ.

Chcete vedieť o Erasme viac?

Preto sa dve študentské organizácie Erasmus Student Network Slovensko a Mladí priatelia Európy (JEF Slovakia) rozhodli zorganizovať na pôde Ekonomickej Univerzite v Bratislave seminár pod názvom ERASMUS – Budúcnosť vzdelávania alebo strata financií z EÚ?

Seminára sa zúčastnia špeciálni odborníci:

  • Eva Masárová, riaditeľka odboru mládeže a komunitárnych programov Ministerstva školstva
  • Marcela Hajtmánková, vedúca Národnej agentúry, Mládež v akcii, IUVENTA
  • Denisa Filkornová, koordinátorka programu Erasmus, Národná agentúra, SAAIC
  • Júlia Marcinčinová, prezidentka Erasmus Student Network Slovensko
  • Moderátor celej diskusie bude prezident JEF Slovensko Norbert Kucharik.

Z celej Európy zatiaľ vycestovalo do zahraničia viac ako 2 milióny študentov. Malo to zmysel? Je Erasmus dôležitý pre vzdelávanie, alebo to využívajú študenti ako cestovnú kanceláriu? Alebo radšej ani nejdú, aby nemuseli predlžovať štúdium?

Európska komisia navrhla vyčleniť na tento program 19 mld. eur, ale Európska rada nechce toľko prispieť pre vzdelávanie a Európsky parlament má svoje pripomienky k celému návrhu. Máme tu boj ohľadom európskeho vzdelávania medzi inštitúciami? A pritom všetci tvrdia, že EÚ musí byť aktívnejšia v boji proti nezamestnanosti a práve vzdelávanie je tým kľúčom k jej riešeniu.

student24/Miroslav Hajnoš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM