Jaroslav Dodok Univerzity

Rebríček top univerzít čaká reforma: Ako sa po novom budú hodnotiť školy?

Päťsto univerzít z celej Európy sa zapojí do novej medzinárodnej klasifikácie univerzít iniciovanej Európskou komisiou (EK).

Ilustračný obrázok k článku Rebríček top univerzít čaká reforma: Ako sa po novom budú hodnotiť školy?
Foto: Jaroslav Dodok

Univerzity sa môžu uchádzať o novú klasifikáciu v prvej polovici roka 2013 a prvé výsledky budú známe začiatkom roka 2014. Podľa dnešného oznámenia EK sa nový systém s názvom „U-Multirank“ líši od existujúcich typov hodnotenia tým, že klasifikuje univerzity na základe širšej škály výkonnostných faktorov. Klasifikácia univerzít zo širšieho hľadiska ich činností si stanovila za cieľ poskytnúť realistickejší obraz a pre prijímateľa ústretovejší prehľad o ich ponuke.

Zhodnotia 5 oblastí

Nový „viacrozmerný“ systém bude hodnotiť univerzity v piatich samostatných oblastiach: reputácia v oblasti výskumu, kvalita vyučovania a učenia, medzinárodná orientácia, úspešnosť odovzdávania poznatkov (partnerstvá s podnikmi a začínajúcimi podnikmi) a regionálna angažovanosť. Univerzity sa môžu uchádzať o novú klasifikáciu v prvej polovici roka 2013 a prvé výsledky budú známe začiatkom roka 2014. U-Multirank bude oficiálne spustený na konferencii 30. až 31. januára v Dubline počas írskeho predsedníctva EÚ.

„Ide o modernú a sofistikovanú klasifikáciu odrážajúcu bohatú rozmanitosť vysokoškolského vzdelávania. Jestvujúce medzinárodné hodnotenia zväčša prikladajú príliš veľkú váhu výskumnej povesti. Naša viacrozmerná klasifikácia ponúkne presnejšie a komparatívnejšie sprievodcovstvo územím kvality univerzitného vzdelávania,“ uviedla eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová.

Osobný rebríček

U-Multirank bude vychádzať z objektívnych kritérií a údajov. Komisia sa snaží prilákať širokú škálu univerzít, ktoré by sa zúčastnili prvého kola. Ďalší sa môžu pridať neskôr. Nová klasifikácia umožní jednotlivcom, aby si na základe voľby a zváženia vlastných priorít vytvorili osobný rebríček vysokých škôl. V záujme zabezpečenia nestrannosti a kvality komisia poverila hodnotením univerzít nezávislé konzorcium.

Na čelo iniciatívy sa postavia Centrum vysokoškolského vzdelávania (CHE) v Nemecku a Centrum pre vysokoškolské politické štúdie (CHEPS) v Holandsku. Budú spolupracovať s partnermi okrem iného z Centra pre vedu a technológie na Leidenskej univerzite (CWTS), s akademickým vydavateľstvom Elsevier, Bertelsmannovou nadáciou a so softvérovou firmou Folge 3. Pri zhromažďovaní čerstvých údajov budú konzorciu pomáhať národné klasifikačné, ako aj ďalšie zainteresované organizácie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM