Rôzne

Externisti najlacnejšie vyštudujú právo. Rektori chcú pre nich drahšie školné

Rektori vysokých škôl žiadajú ministerstvo školstva, aby mohli za odbor právo pýtať od externistov vyššie školné. Podľa maximálnych stropov, ktoré ministerstvo určilo pre školné v nadchádzajúcom akademickom roku 2014/2015, je právo najlacnejším študijným odborom pre externistov.

Ilustračný obrázok k článku Externisti najlacnejšie vyštudujú právo. Rektori chcú pre nich drahšie školné
Zdroj: TASR

Diaľkoví študenti práva môžu platiť maximálne 630 eur ročne v bakalárskom stupni a 950 eur v magisterskom. Návrh maximálneho ročného školného pre ďalší akademický rok, ktorý rezort poslal nedávno do pripomienkového konania, ráta s rovnakými sumami pre odbor právo aj v akademickom roku 2015/2016.

„Slovenská rektorská konferencia odporúča, aby suma maximálnej výšky ročného školného pre študijný odbor právo bola minimálne na úrovni školného pre podskupinu študijných odborov spoločenské a behaviorálne vedy, teda v prvom stupni štúdia 870 eur a v druhom stupni štúdia 1300 eur alebo na úrovni podskupiny študijných odborov ekonómia a manažment, teda v prvom stupni štúdia 890 eur a v druhom stupni štúdia 1330 eur,“ uviedol prezident SRK Rudolf Kropil o požiadavke, ktorú ministrovi školstva Petrovi Pellegrinimu minulý týždeň predstavili rektori na svojom zasadnutí.

Či rezort bude akceptovať pripomienku rektorov, je otázne. Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák v reakcii uviedol len to, že ministerstvo školstva v návrhu nenavrhuje zvyšovanie poplatkov.

Viac o výške školného pre externistov si prečítate V TOMTO ČLÁNKU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM