Jaroslav Dodok Festivaly

Festival Fyzikálnych Filmov hľadá svojich víťazov

Jedno z bratislavských kín bude onedlho žiť fyzikou. Prípravy na prvý ročník Festivalu fyzikálnych filmov už totiž vrcholia. Vyhlásenie výsledkov súťaže prebehne na záverečnom festivale dňa 24.5. 2013 v historickom kine Mladosť v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Festival Fyzikálnych Filmov hľadá svojich víťazov
Foto: Jaroslav Dodok

Celým projektom sa P-MAT, n.o. v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, snaží dať priestor mladým tvorivým vedcom a bojovať proti predsudkom, že fyzika je nudná.

Prebojovať sa do „finálne“ nebude ľahké

Do 30.4. sa žiaci základných a stredných škôl mohli prihlasovať do súťaže o najlepšie fyzikálne videá. Krátkymi dielami sa pokúšali upútať, pobaviť a zároveň naučiť seba aj ostatných niečo nové.

Že je na Slovensku mládež obľubujúca fyziku a výzvy, o tom niet pochýb. Do súťaže bolo zaslaných 98 filmov, na ktorých pracovalo 278 filmárov zo školských lavíc. Organizátori majú z toho veľkú radosť a na pomoc pri rozhodovaní o víťazoch si prizvali odbornú porotu.

Jej členmi sú doc. Ing. Peter Bokes , PhD. z Oddelenia fyziky Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva FEI STU či PaedDr. Klára Velmovská, PhD. z Katedry teoretickej fyziky a didaktiky fyziky FMFI UK v Bratislave. Zostavu dopĺňa aj Dr. Irina Malkin Ondík , ktorá pôsobí v neziskovke P-MAT, n.o., už od roku 1997 a je zakladateľkou jeho korešpondenčných seminárov Pikofyz a fyzIQ. Umelecké spracovanie zase zhodnotí Andrej Farba- mladý režisér, strihač a mentor filmárskych workshopov VŠMU.

Organizátori pozývajú na vyhlásenie výsledkov

“Najlepšie filmy by mali ukázať niečo, čo veľa ľudí pozná, o čom si myslia si že tomu rozumejú, no v skutočnosti je to inak,” výstižne poznamenal Peter Bokes. Vyhlásenie výsledkov súťaže prebehne na záverečnom festivale dňa 24.5. 2013 v historickom kine Mladosť v Bratislave. Festival otvorí svoje brány o 9. hodine ráno. Následne sa v piatich blokoch predstavia filmy, z ktorých vzídu tie víťazné. O 15:00 sa podujatie zavŕši ocenením najlepších autorov a premietnutím ich diel. Školy i verejnosť sú na Festivale fyzikálnych filmov srdečne vítaní, vstup na všetky filmy je voľný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM