Jaroslav Dodok Ostatné

Festival fyzikálnych filmov: Prvý ročník vedy na plátne

Nielen v Cannes to momentálne žije filmovou tvorbou. Už zajtra sa so svojimi dielami konečne predvedú mladí slovenskí fyzici. Vedia totiž, že ich obľúbený predmet nepatrí len za dvere učební.

Ilustračný obrázok k článku Festival fyzikálnych filmov: Prvý ročník vedy na plátne
Foto: Jaroslav Dodok

Projekt organizujú P- MAT, n.o. v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorí to s budúcnosťou vedy na školách rozhodne nevidia čierne.

V rámci prvého ročníka súťaže mohli žiaci a študenti zabojovať o víťazstvo zasielaním svojich filmov týkajúcich sa fyziky. Na festival bolo nakoniec prihlásených 98 diel, ktoré vyrábalo takmer trikrát toľko autorov. Pre objektívne hodnotenie si organizátori prizvali štvorčlennú porotu, zloženú z fyzikálnych i filmových odborníkov. Tí množstvo príspevkov momentálne pozorne prezerajú, pretože vybrať najlepšie kúsky rozhodne nie je ľahké. “V porote diskutujeme v príjemnej a priateľskej atmosfére. Diskusie sú veľmi vášnivé a výživné,” opisuje svoje porotcovské pocity Andrej Farba, strihač, režisér a mentor filmárskych dielní.

Jednou z hlavných myšlienok súťaže je umožniť žiakom a študentom zažiť s fyzikou niečo nové a zábavné. Multimediálny spôsob učenia si v posledných rokoch pochvaľujú mládež i učitelia. Ako sa zdá, film má v tomto smere veľký potenciál. ”Potešilo ma, že máme študentov, ktorí chceli premýšľať ako vybraný fyzikálny jav ukázať, vysvetliť a zároveň ním aj zaujať diváka,” konštatuje doc. Ing. Peter Bokes, PhD., vysokoškolský pedagóg a jeden z porotcov festivalu.

24.5. 2013, teda v deň festivalu, už budú výsledky jasné. V bratislavskom historickom kine Mladosť sa všetci môžu tešiť na bohatý program. Súťažné filmy budú prezentované v 5 blokoch.V prvých dvoch sa predstavia kategórie Základná škola a Stredná škola, v treťom uvidíte sekciu Krátke filmy. Potom prídu na rad dva bloky s názvom Výber filmov. O 15.00, sa premietnu tie najlepšie výtvory, následne porota tvorcom udelí hodnotné ceny. A ak by mal niekto chuť spoznať tvorcov filmov či porotu, bude to možné v úplnom závere festivalu, pri malom občerstvení.

Na podujatí sú školy, verejnosť i médiá srdečne vítaní. Vstup na všetky filmy je voľný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM