Jaroslav Dodok Festivaly

Festivaly 2012: Alternatívny Yní víkend sa už blíži!

3 dni, 5 stageov, množstvo umelcov rôzneho druhu a stanovanie priamo v centre mesta. To je v skratke predposledný júnový víkend v Banskej Bystrici. 22. až 24. júna sa tu bude už po šiestykrát konať multižánrový festival Yní Víkend Alternative.

Bystricu ovládne mix hudobných štýlov[/size][/co­lor]

Pestrý hudobný program obsahuje takmer 60 účinkujúcich kapiel. Na Hornej ulici sa na dvoch stageoch bude striedať indie so ska a punkrockom. Klub 77 a Tirish pub ovládne hardcore, metal a pop rock, pokým bývalé kino Hviezda bude žiť hip-hopom. Yní víkend Alternative privedie do Banskej Bystrice obľúbené mená súčasnej nezávislej scény, no najväčší priestor dostanú lokálne undergroundové stálice a tiež mladé, ešte len začínajúce kapely.

Chýbať nebude ani Puding[/size][/co­lor]

Pozvanie do Banskej Bystrice prijal mnohonásobný víťaz Radio_Head Awards, Puding Pani Elvisovej, ktorý na festivale odohrá špeciálny 75-minútový set. Ďalším účinkujúcim z kategórie víťazov ceny Rádia _FM bude Billy Barman. Pravú východniarsku veselicu prinesú na hlavný stage Heľenine Oči a o dobrú náladu sa postará tiež Smola a Hrušky. Rakúšania All Faces Down potešia najmä fanúšikov tvrdšej hudby a namiesto Noisecutu vystúpi superskupina Zlokot, na čele ktorej stojí famózny raper Lyrik.

Z Hlasu Česko Slovenska na Yní Víkend[/size][/co­lor]

O poriadnu dávku našliapaného rock’n’rollu sa postará energetická bomba Got Blue Balls a vychádzajúca hviezdička Walter Schnitzelsson. Chalani z Plastic Swans len prednedávnom pokrstili nové EP „Poems“, no na Hornej ulici zahrajú aj piesne z pripravovaného CD. Finalista súťaže Hlas Česko Slovenska, Jacky Foxx, predvedie so svojou partou The Christmas, ako sa robil rock v osemdesiatych rokoch. Nádejní The Downhill a The Paranoid naopak ponúknu nádielku moderného rocku. Fanúšikov metalu poteší finalista Radio_Head Awards, skupina Brainscan a chýbať nebude ani priekopník slovenského nu metalu – lučenecká úderka Forma.

Máte radi umenie, alebo šport?[/size][/co­lor]

Sprievodný program bude nemenej pestrý. Urban Spot stage v bývalom kine Hviezda uvíta skate contest. V sobotu bude tiež prebiehať súťaž graffiťákov o najlepší návrh etikety pre vodku Alternative. Horná ulica okrem toho ponúkne aj festival krátkych filmov, music workshop, či trhy s oblečením.

Pripravená je aj afterparty[/si­ze][/color]

Lístky na Yní Víkend Alternative je možné zakúpiť v sieti Ticketportal. Keďže piatkový program sa odohráva v kluboch, bude obmedzená kapacita. Prvých 400 permanentiek platí na všetky tri dni a po ich vypredaní budú k dispozícii už len lístky na sobotu a nedeľu. Tento rok je tiež v ponuke 20 VIP lístkov, ktoré ich držiteľom zabezpečia občerstvenie, festivalové tričko a hlavne neobmedzený vstup kamkoľvek, vrátane neoficiálnej organizátorskej afterparty. V piatok od 16:00 bude pre návštevníkov otvorené stanové mestečko, situované neďaleko Hornej ulice – priamo pod pamätníkom SNP.

student24/Yní víkend foto: archív student24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM