Jaroslav Dodok Univerzity

Film je dobrý len vtedy, keď začne nudiť a iritovať

Katolícka univerzita v Ružomberku na svojej pôde privítala ďalšiu významnú osobnosť z mediálneho prostredia. Nápad zorganizovať prednášku vyšiel tento krát z hláv samotných študentov, ktorý na univerzitu pozvali šéfredaktora filmového portálu kinema.sk Petra Konečného.

Ilustračný obrázok k článku Film je dobrý len vtedy, keď začne nudiť a iritovať
Foto: Jaroslav Dodok

Katedra žurnalistiky za pomoci aktívnych študentov zorganizovala filmovú prednášku, ktorá niesla názov „Geniálne filmové scény s Petrom Konečným“. O tom, že to boli naozaj geniálne filmové scény od prvopočiatku filmov sa mohli presvedčiť všetci, ktorí zavítali na túto zaujímavú prednášku. „Film je dobrý len vtedy, keď vás začne nudiť a iritovať,“ začal svoju prednášku šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný. Na pôde univerzity prezentoval najlepšie filmové scény z dejín svetovej kinematografie. „Ľudia časom zistia, že veci, ktoré sú produkované dnes sú len kópiou toho, čo vzniklo v minulosti,“ prezradil hosť.

Najvýznamnejšou osobnosťou v začiatkoch kinematografie bol Francúz George Méliès. „Film povýšil z dovtedy reportážneho štýlu na niečo hlbšie,“ vysvetľuje Konečný. Snímka Metropolis režiséra Fritza Langa bola mimoriadne inšpiratívna pre mnoho súčasných tvorcov. Na jeho základe sú dnes postavené snímky ako Matrix či Blade Runner.

Veľmi významnou snímkou v dejinách kinematografie bol film Občan z Kene z roku 1941 od Orsona Wellesa. „Režisér využíva novotársku metódu natáčania. Prvýkrát sa tu objavuje snímanie z podhľadu,“ objasnil Konečný. Kameramani sa spolu s kamerami v tom čase nachádzali v dierach, ktoré boli bezprostredne blízko jednotlivých scén. Práve táto filmová snímka by sa dala podľa Konečného označiť za učebnicu réžie, scenáristiky aj kamery.

Študenti, ktorí sa na prednáške týkajúcej sa filmových scén zúčastnili, sa mohli dozvedieť aj množstvo zaujímavosti, ktoré sa v dnešnej kinematografii uplatňujú. Dnešný klasický americký film sa skladá v priemere z viac než tritisíc strihov na stodesať minút. Tým vizuálna stránka filmu stráca svoju moc.

Myslíte si, že je slovenský fanúšik filmov divákom náročným? „Fanúšik je málokedy náročný. Fanúšikovi sa často páčia veci, ktoré sa kritike nepáčia. Milovník filmov, ale nie je vyhradený na konkrétny žáner. Ľudia na Slovensku pomerne radi objavujú, len možno často krát nevedia čo,“ dodal na záver Peter Konečný.

student24/Simona Ivančáková foto: Martin Buzna

Film je dobrý len vtedy, keď začne nudiť a iritovať
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM