Jaroslav Dodok Ostatné

FOTO: Bánovskí študenti sa rozhodli pomôcť, darovali krv

12. Septembra 2012 od 800 do 1000 sa v mestskom kultúrnom stredisku v Bánovciach nad Bebravou opäť uskutočnil mobilný odber krvi pod názvom Bánovská kvapka krvi. Akciu zorganizoval mládežnícky parlament v Bánovciach nad Bebravou.

Darovať krv prišlo 71 darcov. 7 darcov nemohlo zo zdravotných dôvodov darovať krv. 27 z nich darovalo svoju krv prvý krát v živote. Medzi darcami nechýbali študenti stredných škôl v meste a v okolí. Tým ukázali že sú skutočnými, skrytými anonymnými hrdinami, ktorí museli prekonať samých seba, venovať svoj čas, aby pomohli neznámym ľudom, ktorý potrebujú ich krv.

Bánovčania darovali krv [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/fXtdJnom­xI4[/youtube]

Rozmýšlate nad tým, že sa aj vy stanete anonymnými hrdinami – darcami krvi? Darovať krv môže každý zdravý človek od 18 do 60 rokov života. Viac informácií nájdete na stránke národnej transfúznej služby SR. www.ntssr.sk. Ak máte ďalšie otázky je na tejto stránke zriadené diskusné fórum, kde vám na ne odpovie lekár z Národnej transfúznej služby. http://www.ntssr.sk/…y-a-odpovede.

Ak sa vám nechce ísť darovať krv samému a radi by ste išli niekým, kto už darovať krv chodí, tak na sociálnej sieti sú zriadené FB stránky s touto tematikou, napr. Krvinka, ktorá má viac ako 6 000 členom, Som darca krvi a pod. Na ktorých môžete nájsť priateľov darcov krvi, dozvedieť sa o plánovaných odberov a kopec iného.

**Neviete aká ste krvná skupina? ** Nevadí, pri darovaní krvi vám to ako bonus zistia zadarmo. Študentom a mladým ľudom odporúčam využiť kampaň Študentská kvapka krvi, kde budete zaradený do žrebovania o hodnotné ceny. Navyše s touto kampaňou sa spája aj množstvo mobilných výjazdov, možno aj na vašej škole alebo univerzite.

Tak využite šancu, a pomôžte ľudom, ktorí to potrebujú.

student24.sk/Martin Bernát foto: student24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM