Festivaly

Fotoreportáž: History maker prilákal na Festival Lumen tisíce mladých ľudí

Už po 23-krát sa v Trnave uskutočnil mestský hudobný Festival Lumen. Festival prilákal tisíce mladých ľudí z rôznych kútov Slovenska a zahraničia. Motto tohtoročného festivalu znelo „History maker“, teda tvorca histórie.

Ilustračný obrázok k článku Fotoreportáž: History maker prilákal na Festival Lumen tisíce mladých ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok si pripomíname dvesté výročie narodenia Don Bosca, zakladateľa Saleziánov, ktorý je History maker a veľkým inšpirátorom k pravej radosti a láske mladých ľudí po celom svete.

Festivalovú atmosféru tohto ročníka odštartovali vybrané kapely z Festivalu Lumen Challenge 2015. Víťazné kapely sa predstavili na novom pódiu, ktoré nieslo názov „Stejdžík“. Na ňom sa okrem víťazných kapiel predstavili aj viacerí trnavskí umelci. Celý tento stage premenil trnavské námestie na príjemnú relaxačnú zónu.

XL zóna plná dobrej hudby a smiechu

Piatkový večer, ako ho poznajú oddaní „lumeňaci“, sa presunul do spoplatnenej XL zóny, kde bolo o zábavu postarané. Program XL zóny odštartoval Pišta Vandal, ktorý vyspovedal svojich inšpiratívnych hostí. Na domácej pôde odohrala svoj koncert Mária Čírová so svojou kapelou. Koncert niesol názov „Moja cesta“.

Na tohtoročnom festivale nechýbal evanjelizačný koncert projektu Godzone. Známa pieseň I´m coming home (vraciam sa domov) odznela z úst Lenky Balážovej: „Túto pieseň spieva s raperom Peťom moja známa Terezka, ktorá nemohla prísť na tento festival. Táto pieseň je znakom toho, že chceme prísť domov, či je to domov ten náš alebo duchovný.“

#History maker – tvorca histórie sa vrátil medzi mladých. Pri príležitosti dvestého výročia narodenia Don Bosca sa uskutočnila táto veľká narodeninová párty. Moderátormi večera boli Juraj Šoko Tabaček a Stano Staško, hudobným sprievodom bola kapela Janais a ďalší pozvaní hostia. Vyvrcholením oslavy bol ohňostroj a torta pre všetkých.

Sobota o prednáškach a „Kaprovi na scéne“

V spoplatnenej zóne ani tento rok nechýbalo vyše 25 prednášok a workshopov na aktuálne témy. Od psychológie cez vieru až po marketing. Popoludnie na Stejdžíku patrilo divadelným predstaveniam a programu pre deti. Pre tých starších prinieslo žilinské improvizačne divadlo Kapor na scéne poriadnu dávku smiechu. S pomocou divákov, ktorí vybrali témy, ukázali svoje úžasné improvizačne schopnosti. „Na tomto festivale sa nám hralo veľmi dobre. Nečakali sme takúto atmosféru, ale sme veľmi prekvapení. Mladí nám vedeli dať kreatívne témy na improvizáciu, s ktorými sme sa aj troška potrápili, ale stálo to za to, veď smiechu nie je nikdy dosť,“ povedala Miška z divadla Kapor na scéne.

Trojičné námestie plné mladých

„Konečne to prišlo. Veľmi sa tešíme na večerný program, ktorý bude opäť tak super, ako po minulé roky,“ doplnila Miška. Trojičné námestie roztancovala Sima Martausová so svojou kapelou. Neskôr svoju tvorbu predstavila britská formácia The Gentlemen, ktorá ale prišla bez svojho gitaristu. Posolstvo, ktoré mu odkázali cez pieseň, bolo adresované za jeho uzdravenie, a do spevu sa zapojili aj účastníci festivalu. Všetkých prítomných rozhýbala do tanca kapela Guvna B.

Posledný koncert bývalého frontmana kapely Delirious a tohtoročného headlinera Festivalu Lumen Martina Smitha úspešne zakončil 23. ročník Festivalu Lumen.

Bez nich by to nešlo a vydarený slovenský pokus

300 – to je počet dobrovoľníkov, ktorí sa postarali o hladký priebeh Festivalu Lumen. Festival pripravovali vo svojom voľnom čase bez nároku na honorár. Bez ich práce by tento festival nebol najväčším gospelovým festivalom v strednej Európe.

Návštevníci festivalu sa za asistencie internetovej poradne IPčko zúčastnili úspešného pokusu o zápis do Slovenskej knihy rekordov o najhlasnejšie hromadné kričanie. To malo silu až 111 decibelov a vyjadrilo podporu všetkým, ktorí pri svojich trápeniach kričia o pomoc.

Festival Lumen sa uskutočnil 5. – 6. mája v Trnave. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť aj ďalší ročník, na ktorý ste srdečne pozvaní.

Text: Dominika Voľanská, Matúš Sedlák
Foto: Matúš Sedlák

Festival Lumen 2015
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM