Jaroslav Dodok Univerzity

Francúzštinárov na Slovensku ubudne

Konkurencia iných cudzích jazykov zníži na Slovensku záujem o francúzštinu, čo sa zrejme podpíše aj pod menší počet jej učiteľov.

Počas dnešnej oslavy Medzinárodného dňa frankofónie na Fakulte managementu Univerzity Komenského (FM UK) v Bratislave to povedal francúzsky veľvyslanec na Slovensku Jean-Marie Bruno.

[blockquote]V sú­časnosti sú podľa neho na Slovensku dobrí učitelia francúzštiny. Veľvyslanec pochválil aj jazykové znalosti študentov, ktorí sa tento jazyk učia.[/blockquote]

// „Keď som mal možnosť stretnúť vysokoškolákov aj stredoškolákov, ktorí sa učili po francúzsky, tak som si uvedomil, že majú dosť vysokú úroveň francúzštiny. Najmä tí, ktorí chodili na bilingválne gymnáziá,“// doplnil Bruno.

Znalosť francúzštiny má pritom podľa neho pre mladých Slovákov perspektívu, keďže na Slovensku pôsobí vyše 350 francúzskych firiem a týmto jazykom celkovo na svete hovorí vyše 200 miliónov ľudí na piatich kontinentoch. Oficiálne je na konzuláte podľa Bruna zapísaných takmer 1000 Francúzov žijúcich na Slovensku, v skutočnosti ich tu žije možno až dvakrát toľko.

Vedúci francúzskeho programu na Fakulte managementu UK Frédéric Delaneuville býva na Slovensku už štyri roky.** „Po anglicky rozpráva každý. Keď vie niekto ešte po francúzsky, je to pre neho veľké plus, a to aj pre firmy, ktoré tu pôsobia,“** povedal pre TASR. Na Slovensku ho prekvapila kapacita študentov naučiť sa niekoľko cudzích jazykov. V porovnaní s francúzskymi mladými ľuďmi, sú podľa neho Slováci aj viac motivovaní pracovať popri škole.

Riaditeľ ekonomického oddelenia francúzskej ambasády na Slovensku Patrice Dautel zdôraznil, že Francúzsko ako druhý najväčší investor na Slovensku zamestnáva asi 35.000 ľudí. Okrem Dautela dnes na FM prednášal aj profesor zo Sorbonne Guy Schulders a ďalší.

. Väčšina študentov prichádza z francúzskych bilingválnych gymnázií s dobrou znalosťou francúzštiny. Rovnako to bolo aj v prípade Kataríny, ktorá tu tento rok končí bakalárske štúdium.// „Pôvodne som chcela ísť na psychológiu, potom sme aj s našimi uvážili, že manažment má lepšiu perspektívu a mňa strašne bavia jazyky, takže aj v nich vidím možnosť rozvoja,“// argumentuje Katarína, ktorá plánuje v budúcom akademickom roku vycestovať do Francúzska prostredníctvom programu Erasmus.

Podľa vedúceho programu Frédérica Delaneuvillea fakulta momentálne pracuje na otvorení francúzskeho programu aj pre magisterský stupeň.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM