Martin Károly Kultúra

GASTROFESTIVAL: Klokanie steaky idú na dračku

Špeciality austrálskej, francúzskej, tureckej, írskej či jamajskej kuchyne, to všetko ponúka verejnosti tohtoročný Gastrofestival. Tím austrálskej kuchyne stavil aj na klokanie mäso, ktoré v našich zemepisných šírkach nie je obvyklé. Žiarčania hodujú

[color=#cc0000]­[size=14]Svet chutí a vôní[/size][/color] Gastrofestival je zároveň aj tzv. skúškou dospelosti pre študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Na 10. ročníku podujatia si tak maturanti odboru hotelová akadémia môžu vyskúšať, aké to je manažovať vlastnú reštauráciu.

V austrálskej kuchyni si okrem steaku z klokana, môžete objednať aj tuniaka na grile, šafránové kura ale aj ďalšie špeciality. „Najviac sa predáva práve klokan,“ potvrdila pre Žiar24 Karina Petríková, generálna manažérka austrálskej kuchyne. Podľa nej bolo najťažšie zohnať práve kvalitné klokanie mäso. Dohodnutý dodávateľ na poslednú chvíľu nepotvrdil objednávku. Mäso nakoniec zohnali až od českého dodávateľa. [size=14][color=#cc0000] Najlepší je krvavý, alebo medium[/color][/si­ze] Podľa výrobného manažéra austrálskej kuchyne, Martina Setnického, chuť klokanieho mäsa pripomína hovädzinu a divinu. „Najlepšie je ale ochutnať,“ dodáva s úsmevom. Na tohtoročnom Gastrofeste sa klokaní steak podáva s varenými zemiakmi, brokolicou a malinovou omáčkou. [size=18][color=#cc0000]­Pozrite si video priamo z austrálskej kuchyne.[/color] [/size] [size=14][color=#cc0000]­Originálna skúška dospelosti[/co­lor][/size] „Gastrofestival sa koná v rámci praktickej maturitnej skúšky študijného odboru hotelová akadémia. Študenti piatich ročníkov sú v pozíciách ako generálny, odbytový, výrobný, ekonomický a marketingový manažér,“ vysvetlila učiteľka odborných predmetov Natália Michalková. Samotnému festivalu predchádza niekoľkomesačná náročná príprava podnikateľského zámeru.

Jeho súčasťou je napríklad výber jedál a zostava jedálneho lístka. Okrem elánu a kreativity vkladajú študenti do projektov aj svoje vlastné financie. Špeciality, ktoré skúšajú pripravovať aj niekoľko mesiacov vopred, sú pre verejnosť veľkým lákadlom. Žiarčania si už za desať rokov na podujatie zvykli, minulý rok malo rekordnú návštevnosť.

Do festivalu je zapojená celá škola, obsluha a príprava jedál je totiž tiež v rukách študentov. „Obsluhujú študenti nižších ročníkov, doteraz to boli štvrtáci, ktorí si v rámci Gastrofestivalu robia výučný list, a potom sú to študenti tretích ročníkov odboru hostinský, ktorí si tiež robia záverečnú skúšku,“ vysvetlila Michalková. Odozvy od bývalých študentov na takýto spôsob skúšky sú podľa jej slov veľmi pozitívne, mnohí to ocenili napríklad pri pracovných pohovoroch.

[color=#cc0000]­[size=14]Už len do piatka![/size][/co­lor] [blockquote]Gas­trofestival 2012 potrvá do piatka 27. apríla. Okrem už tradičných špecialít slovenskej kuchyne láka napríklad na sladký mliečny nápoj – Sahlep – inšpirovaný rozprávkovým Tureckom, slávky dusené na cesnaku s francúzskou bagetou, pečené steaky zo žraloka na čerstvom zázvore s paprikou či špecialitu šéfkuchára mexickej kuchyne – pečené krevety s avokádo-cibuľovým dipom s hriankami. [/blockquote]

žiar24/tasr

GASTROFESTIVAL: Klokanie steaky idú na dračku
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM