Eva Viestová Ostatné

Gymnazisti si užívívali: Líčenie, hudba aj ezoterika!

V stredu ožili chodby Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej netradičným ruchom. Študenti sa konečne dočkali jedného z ich najobľúbenejších dní v roku. Je to deň, keď sa koná festival Carpe Diem, čo v preklade znamená Uži si svoj deň. A to

Pre študentov bol pripravený bohatý a hlavne mimoriadne tvorivý program. Dalo by sa povedať, že s pomocou lektorov sa hravou formou všeličomu priučili.

[color=#cc3300]­[size=14]Pripra­vených bolo sedem tvorivých dielní[/size][/co­lor] Študenti a aj pozvaní žiaci z iných škôl si mohli ráno vybrať, ktorá zo siedmich tvorivých dielní im je srdcu najbližšia a v tej sa mohli počas celého dňa pod dohľadom lektorov realizovať. A aké dielne mali na výber : hereckú, literárnu, hudobno-textársku, rozhlasovo-žurnalistickú, rozhlasovú publicistiku, školu líčenia a ezoterickú. Typy dielní boli vybraté na základe záujmu študentov.

[color=#cc3300]­[size=15]Lekto­ri z praxe rozdávali svoje know how[/size][/color] Herečka, rozhlasoví redaktori, hudobník, textár a iní…títo všetci sa vo svojich dielňach snažili na praktických príkladoch vštepiť študentom, čo sa ako robí. A tak sa hralo, recitovalo, robili rozhovory, skladali sa texty piesní aj hudba k nim. Každá dielňa popoludní na prezentácii dielní predviedla, čo sa im počas celého dňa podarilo splodiť.

[color=#cc3300]­[size=14]Rôzno­rodá záverečná prezentácia[/si­ze][/color] Záverečná prehliadka bola skutočne čerešničkou na torte. Recitovali sa básne, počúvali sa vtipné rozhlasové minireportáže, pozeralo sa zábavné divadielko, či počúvali sa nádejné hity. Refrén poslednej piesne-„ty si taká nijaká, ako šalát z tuniaka“ znel mnohým v ušiach až do večera.

[color=#cc3300]­[size=15]Spoveď riaditeľky[/si­ze][/color] Riaditeľka Ľuboslava Lacjaková priznala, že sa taktiež tešila na festival. V tomto roku oslavuje aj ich škola významné výročie- 15. rokov od založenia. Okrem toho je to aj rok 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.** „Lektori v dielňach boli upozornení, aby ich výstupy smerovali k týmto dvom významným výročiam.“** povedala Lacjaková. Prezentáciami dielní sa Carpe Diem zďaleka neskončil. Večer na všetkých čakalo divadelné predstavenie súboru Daxner z Tisovca a neskôr aj koncert hudobnej skupiny z Rimavskej Soboty.

//****„V dnešnej dobe, keď je v popredí mailová komunikácia, Facebook, či iné médiá, máme celkovo problém komunikovať človek s človekom. Tieto tvorivé dielne boli práve hlavne o vzájomnej komunikácii.“**** //povedal Marián "Maňo"Lacko, spoluorganizátor festivalu. Ako ďalej priznal, niektoré prezentácie mali dokonca umeleckú hodnotu, čo je za tak krátky čas super výkon.

„S myšlienkou organizovať takýto festival prišli asi pred desiatimi rokmi študenti tohto gymnázia a pedagógovia im radi vyšli v ústrety.“ povedal ďalej Lacko.** „Pre všetkých je to veľmi príjemný deň, pretože sme tu ako jedna veľká rodina a aj takouto cestou utužujeme kolektív.“** dodal Lacko

Celkovo opodstatnenie Prvého slovenského literárneho gymnázia vidí Lacko v tom, že sa tu vyučujú predmety, ktoré sa na iných školách nevyučujú a tiež výhodou je, že škola nemá veľký počet žiakov v jednotlivých ročníkoch a o to intenzívnejšie sa im pedagógovia môžu venovať. Podľa neho školy umeleckého zamerania by nemali mať veľa študentov, mali by ich navštevovať tí žiaci, ktorí majú o umenie záujem, lebo to treba mať jednoducho v sebe a nedá sa to nanútiť.

[color=#ff0000]­**[size=14]POZ­RITE SI NAŠE FOTO Z FESTIVALU CARPE DIEM: VIDEO PRIPRAVUJEME.[/si­ze] **[/color]

Gymnazisti si užívívali: Líčenie, hudba aj ezoterika!
1
Galéria
Carpe Diem PSLG
32
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM