Kornel Kubík Rôzne

Gymnazisti z Košíc uspeli na Veľtrhu študentských spoločností: Mieria na súťaž do Berlína!

Vyše 300 študentov a 60 pedagógov sa stretlo minulý týždeň v Bratislave, aby prezentovali svoje študentské spoločnosti. Veľtrh študentských spoločností slávnostne otvoril prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a minister školstva Juraj Draxler.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazisti z Košíc uspeli na Veľtrhu študentských spoločností: Mieria na súťaž do Berlína!
Zdroj: Dnes24.sk

Výhru a cestu do Berlína na prezentovanie Slovenska si prevzala študentská spoločnosť Atem z košického gymnázia. Títo šikovní študenti budú Slovensko prezentovať na medzinárodnej súťaži študentských spoločnosti a súťažiť o titul študentská spoločnosť roka 2015.

Medzinárodná a nezisková organizácia JA Slovensko aj tento rok vytvorila priestor na prezentovanie študentských spoločností pred odbornou porotou. Spolu 59 študentských organizácii a vyše 300 mladých ľudí sa stretlo pod jednou strechou, aby prezentovali to, čo tvoria a na čom získavajú prax. Veľké myšlienky, nápady a ciele sršali z úst mladých ľudí. Vytvoriť dobrú marketingovú stratégiu, vedieť odhadnúť svoje ciele predaja a následne vytvoriť produkt vhodný na predaj, sa možno zdá jednoduché. „No odhodlanie pracovať na sebe ukázali študenti, ktorí toto celé dokázali, lepšie ako niektoré spoločnosti,“ povedal jeden z členov poroty pri odovzdávaní cien.

Vy budete tí, ktorí tuto krajinu potiahnu vpred

Študentom sa prihováral aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska: „Za tento rok ste sa naučili, čo je to podnikanie, aké to má rizika a že neviete, čo bude zajtra, je veľmi dôležité. Toto v živote potrebujete a ja vám veľmi držím prsty a verím že to, čo sa naučíte, aj uplatníte v praxi, ako budúci podnikatelia. A verím, že práve vy budete tí, ktorí túto krajinu neskôr potiahnu vpred. Buďte hlavne odvážni a pustite sa správnym smerom. A vy ste tí, ktorí si podnikanie mohli vyskúšať na vlastnej koži. Nebojte sa pádov. Ak sa nebudete báť neúspechov, tak pôjdete vpred a ja si veľmi želám, aby sme z tohto Slovenska vytvorili svetové Slovensko.“

„Dôležité je mať energetických a mladých ľudí, ktorí majú ambície a idú si za nimi, či to robia cez podnikanie alebo iné projekty,“ doplnil pre študentov minister školstva Juraj Draxler.

Dobrý čin mladých podnikateľov

Hlavným produktom spoločnosti Wakey Wakey je spoločensko-zábavná hra pre deti s motívom rozprávky. Chcú docieliť, aby deti netrávili toľko času s digitálnymi technológiami, ale aby sa hrali s rodičmi a mohli rozvíjať svoju fantáziu. „Cieľom je podporiť Lucku z Námestova. Pri tvorbe hry sme si povedali, že práve jej chceme vytvoriť úsmev na tvári aj keď to nemá veľmi jednoduché. Chceme ju podporiť sumou približne 200 €, ale veríme, že to bude viac,“ povedala viceprezidentka marketingu Natália Žuffová.

Víťazný tím do Berlína

Ústna voda a ústny sprej s príchuťami bylín. A nielen dobrý marketing, produkt, ale hlavne skvelý tím mladých ľudí s podporou učiteľky, sa prebojoval až do nemeckého Berlína. „Som hrdá na náš tím a ľudí, ktorí pri nás stáli. Sme šťastní, že môžeme Slovensko prezentovať na medzinárodnej úrovni. Ja ako učiteľ môžem robiť čokoľvek a viesť ich akokoľvek, ale nebyť šikovných študentov, ktorí sú ochotní pracovať aj vo svojom voľnom čase, ktorí sú ochotní počúvať rady a skúsenosti, a ktorí sa ako keby neboja nových výziev, bez toho to nejde. Bez vízie nemôžete človeka koučovať a manažovať a myslím si, že v tejto spoločnosti sa spojilo viacero dobrých zručností, hlavne dobrý tím,“ povedala o úspechu svojich študentov učiteľka Eva Wolfová.

A čo by mali študenti robiť, aby boli úspešní? „Venujte svojmu rozvoju svoj voľný čas po škole a učte sa nové veci,“ odkázal prezident študentskej spoločnosti Atem Michal Pavljuk.

Študent24/Matúš Sedlák
Foto: JA Slovensko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM