Jaroslav Dodok Zábava

Hlavné mesto čoskoro roztancuje festival The School Dance

Hlavné mesto už 15. júna roztancuje veľký tanečný festival The School Dance. Na námestí pri Eurovei sa stretnú žiaci základných či stredných škôl z celého Slovenska, aby ukázali, ako sa dokážu hýbať. Do finále na základe internetového hlasovania a vý

** „Pohyb je niečo, čo mladej generácii, ale aj nám dospelým chýba, pritom si často kladiem otázku, čo dokáže ľahšie rozhýbať každého z nás, ak nie tóny chytľavej hudby,“** povedal dnes na tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik s tým, že málo tém takto osloví mladých ľudí.

[blockquote]Od začiatku marca sa tak pohyb dostal aj do školských lavíc. Žiaci mohli natáčať tanečné vystúpenia a posielať ich do súťaže. Do projektu sa zapojilo 182 škôl, ktorí poslali 268 videí, kde tancuje viac ako 4000 ľudí. „Zo začiatku sme rátali asi so 40 videami, mysleli sme, že finále bude niekde u nás v škole, nie na námestí, počet nás prekvapil,“ povedal dnes Peter Modrovský z tanečnej školy Dansovia.[/bloc­kquote]
Štýl si žiaci volili sami. Na videách sa tak objavovali latinské tance, hip-hop, disko, break dance či kabaret. Tancovali jednotlivci, triedy aj celé školy. „A všetci si dali skutočne veľkú prácu, aj so strihaním videí, malo to nápad,“ pochválil žiakov Modrovský. Hlasovanie na internete sa potom začalo 25. apríla a skončilo sa 29. mája.

Päť najlepších videí vybrali hlasujúci na internete, päť porota, po jednej divokej karte mali primátor a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Medzi finalistami sa objavili školy z Dolného Kubína, Michaloviec, Svidníka, Šurian, Liptovského Mikuláša, Detvy, Topoľčian, Levíc, Bytče či Bratislavy. Práve im bude patriť parket pri Eurovei.

**Zaregistrované školy súťažili aj v ďalších kategóriách – najzábavnejšie tanečné vystúpenie, ktoré vyberali hlasujúci, najlepší moderátor, ktorého vyberala porota a najtanečnejší kraj. Tam s počtom 39 zapojených škôl zvíťazil Žilinský. **Ďalšou cenou budú odmenení aj tí tanečníci, ktorí získali najviac hlasov na sociálnej sieti Facebook.****

Moderátormi finále budú Adela Banášová a Matej „Sajfa“ Cifra a hudobným hosťom Celeste Buckingham. Okrem finalistov vystúpia na súťaži aj tanečníci The Pastels a známe televízne osobnosti z Let's Dance.

Akciu organizuje centrum moderných vzdelávacích technológií EDULAD v spolupráci s tanečnou akadémiou Petra Modrovského a Jána Ďurovčíka Dansovia, BKIS a bratislavskou samosprávou.

student24/tasr foto: archiv st24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM