Jaroslav Dodok Šport

Hokejové derby dlhoročných rivalov: Gymnazisti GASka a Tajáku nám prezradili svoju taktiku!

Plná hokejová hala, kontroverzné pokriky, veľké transparenty a chuť po víťaztsve. V Banskej Bystrici si žiaci gymnázia Andreja Sládkoviča a Jozefa Gregora Tajovského zmerajú sily opäť. Oslovili sme obidva hokejové tábory, ktoré nám prezradili v čom spočíva ich taktika a prečo cítiť takú rivalitu...

Ilustračný obrázok k článku Hokejové derby dlhoročných rivalov: Gymnazisti GASka a Tajáku nám prezradili svoju taktiku!
Foto: Jaroslav Dodok

Banská Bystrica svoju hokejovú tradíciu nedokazuje iba na zápasoch HC'05. Svoje hokejky skrížia aj hráči dvoch bystrických gymnázií už vo štvrtok o 17:30 na zimnom štadióne v Banskej Bystrici. Organizátori podujatia opäť očakávajú množstvo skandujúcich fanúšikov, ktorí prídu podporiť svoju školu vzápase o putovný pohár. Odchytili sme si ich na slovíčko, aby sme nahliadli do zákulisia príprav…

Roland Maťaš – organizátor z Tajáku:

Hokejový súboj dvoch gymnázií, ktorý budeme môcť vidieť už o pár dní mobilizuje na internete veľké publikum fanúšikov. Prečo? Je v tom spomínaná rivalita?

Toto derby sa organizuje každý rok už vyše 10 rokov a myslím si, že patrí medzi najstaršie dodnes existujúce študentské tradície v Banskej Bystrici. A to je aj odpoveďou na to, prečo sa tí fanúšikovia tak mobilizujú. Teší nás, že záujem neopadol ale naopak, je stále väčší. Rivalita sa vo štvrtok prejaví ako na ľade, tak aj na tribúnach. Ale ja si myslím, že väčšinou ide iba o pózu, my máme kamarátov a známych na GASe, oni zase u nás. A navyše rivalita je zbytočná, lebo všetci dobre vieme, ktoré gymnázium je najlepšie v kraji. (smiech)

Takže póza… To znamená, že ide o priateľský zápas?

Skôr nie. Ale naše nepriateľstvo začína a končí týmto zápasom.

Vzájomné štatistiky hovoria, že lepší tím má GAS-ko. Na základe čoho postavíte na ľad svoju najlepšiu hráčsku formáciu?

Na základe toho, či naši hráči sú aspoň trocha zruční v hokeji. Pravda je taká, že žiaľ veľký výber nemáme.

Nerozmýšľali ste nominovať aj profesorov? Mohol by to byť celkom zaujímavý zápas…

Snažíme sa, aby naše aktivity boli čo najnezávislejšie od pomoci školy a profesorov a platí to aj pri tomto zápase. Je to akcia v duchu od študentov študentom.

Vo štvrtok 30. januára vás čaká náročný súboj. Takže kto podľa teba vyhrá? Aký výsledok očakávaš?

Očakávam naše tesné víťazstvo.

David Maljar – organizátor z GAS-ka

Je náročné zorganizovať študentské hokejové derby? Ako vyzerajú prípravy?

Myslím, že organizácia takejto veľkolepej akcie je náročná v počte zainteresovaných ľudí, ale z princípu nie. Ide o jednoduchý hokejový zápas, na ktorý verím, že sa tešia obe školy. Prípravy prebiehajú predávaním lístkov, propagáciou a tvrdým tréningom.

Kde sa dlhoočakávaný súboj odohrá? Kto môže prísť hokejistov povzbudzovať?

Tento súboj sa odohrá na štadióne A v Ban. Bystrici, vo štvrtok, 30. januára 2014 o 17:30. Povzbudiť a prísť sa pozrieť na toto derby môže ktokoľvek s platným lístkom a dobou náladou.

Čo doping? Aké látky sú na ladovej ploche a na tribúde povolené?

Látky na ľadovej ploche sú myslím správne nasadenie, disciplína a chuť zvíťaziť.

Prezradíš nám aspoň dve esá, ktoré nasadíte za váš tím do útočnej formácie?

Dve esá? Myslím že Pagurský a Irmánek.

Tajáci tvrdia, že dostanete nakladačku. Čo by si im odkázal?

Jooj, Tajáci už toho narozprávali… Víťaz získa putovný pohár, ktorý je umiestnený v našej vitríne. Keď som sa s pohárom naposledy rozprával, povedal že na lepšom mieste ani nemôže byť.

Zhrňme si to…

Štatistiky z posledných rokov viac nahrávajú výberu Gymnázia Andreja Sládkoviča, ktorý vyhral väčšinu vzájomných stretnutí. Uspel aj minulý rok, a to pomerom 9:5. Gymnazistom z Tajáku sa naposledy podarilo zvíťaziť v roku 2012, kedy súpera porazili 6:4.

Cena lístka v predpredaji je 2,50 eur a na mieste zaň zaplatíte 3,50 eur. Vstup na štadión bude možný od 16:30. So svojím lístkom môžete uspieť aj v tombole, v ktorej sa hrá o atraktívne ceny. Tou prvou je sud piva. Žrebovať sa bude po prvej tretine zápasu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM