Jaroslav Dodok Ostatné

Inšpirujte sa Zelenými školami – urobte niečo pre Zem

Viac ako 10 000 žiakov a učiteľov zo 73 škôl z celého Slovenska sa 20. apríla zapojí do Dňa Zelených škôl. Deň bez počítača, pitie vody z vodovodu, minimalizácia odpadu, sadenie stromov, infokampane, či monitorovanie a čistenie čiernych skládok...

To všetko je len časť záväzkov a aktivít, ktorými chcú školy inšpirovať svoje okolie k ochrane životného prostredia.

Školy zapojené do programu Zelená škola oslávia Deň Zeme množstvom praktických aktivít. Osobným príkladom tak priblížia verejnosti možnosti ochrany životného prostredia a prírody, ktoré si môžeme zvoliť každý deň, nielen v jeden deň v roku. Okrem toho chcú rodičom, zástupcom samosprávy a komunity predstaviť výsledky svojej práce v oblasti environmentálnej výchovy a podporiť vzájomnú spoluprácu.

[blockquote]„Ze­lené školy majú čo ponúknuť svojmu okoliu. Pre lepšie prepojenie aktivít škôl, so snahou upozorniť na ne verejnosť, organizujeme tento piatok celoslovenský Deň Zelených škôl. Pozývame naň všetkých, ktorí by sa chceli inšpirovať ekoaktivitami, či pomôcť škole vo svojom okolí.“ vyzýva Radoslav Plánička z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. [/blockquote]

Pomôcť napr. pri budovaní bylinkovej špirály, kompostoviska, či úprave okolia, ochutnať biopotraviny alebo sa viac dozvedieť o úsporách energie môžete skutočne aj vy. Školu vo vašom okolí a jej aktivity môžete vyhľadať na www.zelenaskola.sk/denzelenychskol. Celoslovenskú akciu** „Deň Zelených škôl“** koordinuje Kancelária programu Zelená škola – Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Zelená škola je najväčší certifikačno-vzdelávací ekoprogram na svete. Zapojených je doňho viac ako 40 000 škôl z 53 krajín sveta. Od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu. Na Slovensku je v programe aktuálne zapojených 216 škôl. Školy, ktoré by sa chceli do programu prihlásiť, tak môžu urobiť do 30. júna na www.zelenaskola.sk.

Program Zelená škola koordinuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Národným garantom je sieť ŠPIRÁLA.

Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM