Udalosti

Jeden na jedného: Študenti randili so šéfmi top firiem na Slovensku

Koľkokrát za život má vysokoškolák možnosť porozprávať sa tvárou v tvár s riaditeľmi a manažérmi špičkových firiem, ktoré úspešne prerazili v zahraničí? Túto výnimočnú príležitosť ste mohli využiť včera (20. novembra) na kariérnom podujatí Night of Chances (NOC) Business 2014.

Ilustračný obrázok k článku Jeden na jedného: Študenti randili so šéfmi top firiem na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci štvrtého ročníka prišlo na NOC vyše 400 študentov. Čo je doteraz rekordný počet. Prezentujúcich sa firiem bolo 18, tiež najviac doteraz. Podujatie sa konalo na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Organizátorom akcie je občianske združenie Nexteria, vďaka ktorému mali študenti šancu získať priame skúsenosti s firmami a ich predstaviteľmi.

„Nemáme žiadny menší cieľ, než to, že ideme meniť budúcnosť Slovenska, a že si myslíme, že vieme, ako na to. Vieme, že tá cesta ide cez mladých ľudí, ktorým sa našimi aktivitami snažíme dávať vzdelanie a zmysel pre etiku,“ priblížil podujatie nový CEO Nexterie Tomáš Hasala.

Ako keď sa futbalista stretne s Ronaldom

Účastníci sa mohli dostať šéfom spoločností priamo pod kožu. Počas niekoľkominútového rozhovoru jeden na jedného. Mohli sa ich pýtať na to, ako vyzerá ich bežný pracovný deň, či aké majú šance zamestnať sa u nich vo firme. Takzvaný speeddating s účastníkmi podujatia absolvovali šéf adidas Group v strednej a východnej Európe Peter Virsik, senior manažérka Accenture Alena Kanabová či obchodný a marketingový riaditeľ Esetu Miroslav Mikuš.

„Myslím si, že speeddating je dobrá možnosť pre mladých ľudí adresovať otázky, ktoré sú pre nich momentálne urgentné a dôležité, človeku, ktorý im môže dať nejakú inšpiráciu, ako zvážiť iný postup a nájsť riešenie, ktoré by bez toho rozhovoru asi nenašli,“ zhodnotil Virsik.

Vysokoškoláci po skončení rýchleho rande neskrývali nadšenie. „Predstavte si, že ste futbalista a stretnete sa s Ronaldom. Bol som totálne nervózny, ale inak to bolo veľmi príjemné. Pán Virsik sa so mnou bavil ako s úplne rovnocenným, takže by som to každému odporučil. Jediné, čo ľutujem, že to netrvalo dlhšie ako 10 minút,“ podelil sa o svoj zážitok študent 1. ročníka manažmentu a absolvent farmácie Adam.

Šéfovia diskutovali Otvorene o kariére

O začiatkoch svojej kariéry v biznise i odporúčaniach pre rozvoj schopností a zručností už počas školy študentom v hlavnej panelovej diskusii Otvorene o kariére porozprávali okrem Virsika aj Peter Škodný CEO Accenture i výkonní riaditelia Tatra banky Igor Vida a Esetu Richard Marko. „Je výborné mať talent. Tvrdá práca je nevyhnutná k tomu, aby ste s ním niečo dosiahli,“ zdôraznil Vida. „Prvá vec je naučiť sa byť sám sebou, mať vlastný názor a nebáť sa ho povedať,“ radil Škodný.

Prípadové štúdie z reálneho prostredia firmy riešili vysokoškoláci na atraktívnych workshopoch. Peter Chovanec zo spoločnosti Google, ktorú si v októbrovom prieskume Nexterie zvolili študenti biznis smerov za najžiadanejšieho zamestnávateľa, hľadal človeka na pozíciu Industry analyst. Troch či štyroch z nich, ktorí ho pri riešení úlohy najviac zaujali, pozval na osobný pohovor.

Úspešné podnikateľské príbehy

Začiatky podnikania na Slovensku účastníkom NOCi priblížili zakladateľ Profesie Dalibor Jakuš, majiteľka kleinert creative house Dana Kleinert a zakladateľ Neulogy Ivan Štefunko. Módna návrhárka Dana Kleinert sa k otázke podnikania vyjadrila nasledovne: „To, že podnikám, som oľutovala už niekoľkokrát, ale vždy sa k tomu vrátim. Je to síce oveľa ťažšia cesta, ale napriek tomu si tieto cesty často vyberám. Oveľa viac ma to napĺňa. Som sama sebe šéfom, ale neznášam to. Najťažšie je totiž prikázať niečo sám sebe.“

Úspešný slovenský podnikateľský príbeh na akcii reprezentoval aj zakladateľ Bubo Travel Agency Ľuboš Fellner. „Za tým, čo robíme, je mohutná dávka fanatizmu a absolútnej vášne pre cestovanie. Keď je niekto dostatočne bláznivý, veľmi inteligentný, ale aj veľmi pracovitý, tak má u nás šancu,“ prezradil.

Záverečnú prednášku od Michala Meška s názvom „Ako sa dotknúť Harvardu“ hodnotí návštevníčka Mária nasledovne: „Z Miša úplne sálalo nadšenie pre to čo robí a zároveň pokora, čo pôsobilo veľmi sympaticky. Myslím si, že viacerí z prednášky odišli s dobrým pocitom, že Slovensko sa dá posúvať vpred a oplatí sa to robiť.“

Po nej nasledovala after recepcia, ktorej sa mohli zúčastniť aj vybraní študenti. Tí sa tam dostali na základe získanej vstupenky od predstaviteľov firiem, ktorých mali šancu zaujať počas workshopov, alebo pri ich stánku. Na after recepcii mohli ďalej networkovať s inými účastníkmi NOCi, alebo s predstaviteľmi firiem.

Študent24/Martina Trepáková

Night of Chances 2014
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM