Nina Táborská Univerzity

Kam s vysokoškolákmi? Internáty v Bratislave sú plne obsadené. Voľné miesta nemajú ani súkromné študentské domovy

Vysokoškoláci, ktorí sa chcú v súčasnosti ubytovať v študentských internátoch Univerzity Komenského, Ekonomickej univerzity či Slovenskej technickej univerzity v Bratislave nepochodia. Plné sú dokonca aj niektoré súkromné internáty. Posledné voľné miesta hlási už len Uninova hostel v Rači.

Ilustračný obrázok k článku Kam s vysokoškolákmi? Internáty v Bratislave sú plne obsadené. Voľné miesta nemajú ani súkromné študentské domovy
Zdroj: TASR

Študentské domovy EU v Bratislave, medzi ktoré patrí napríklad Horský park, Ekonóm či Vlčie hrdlo, sú podľa informácií riaditeľky Centra podnikateľských činností a univerzitných služieb EU Heleny Kuchyňkovej plne obsadené. „Univerzita už v súčasnosti nedisponuje žiadnymi voľnými ubytovacími kapacitami,“ uviedla pre Kuchyňková.

Podobná situácia je aj v internátoch najväčšej univerzity na Slovensku – Družba a Lafranconi. Tie nemajú momentálne žiadne voľné lôžka, ktoré nie sú ani v ubytovacích zariadeniach Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK či Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave, ktorá má však ubytovanie určené výlučne pre svojich študentov.

„Vo Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra – Mlyny UK celkovo evidujú 6104 lôžok, 576 lôžok je momentálne vyradených pre rekonštrukciu. Zvyšné lôžka sú už obsadené,“ povedal rorektor UK v Bratislave pre študijné veci Ján Pekár.

Rastie počet vysokoškolákov?

Manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová uviedla, že v ich internátoch s kapacitou vyše 6-tisíc lôžok už nemajú voľné miesta. Taký istý stav je aj v súkromnom internáte Student Residence. Takmer kapacitne plný je tiež Uninova Hostel.

Oslovené univerzity dodávajú, že ďalšie ubytovanie študentov na vysokoškolských internátoch závisí od toho, koľko ich odstúpi od zmluvy o ubytovaní. Až potom môžu školy hľadať náhradníka a pri obsadzovaní voľných miest pokračovať podľa dodatočných fakultných poradovníkov.

Kam ísť, ak sú plné internáty

Tí, ktorým sa miesto na internáte neušlo ostáva čakať v poradovníku, alebo ísť bývať do podnájmu, čo však podaktorých môže vyjsť drahšie ako dochádzať do Bratislavy takmer každý deň.

Ak podnájom, tak väčší byt, ktorý môže zdieľať viacero ľudí. Avšak, nie všetci prenajímatelia sú ochotní ubytovať študentov. Neveria im. Obávajú sa hluku či nedodržania termínov splácania nájmu.

Internát sa neušiel ani študentovi UK Ladislavovi Markovičovi. Keďže býva pomerne blízko hlavného mesta, v poradovníku žiadateľov o ubytovanie figuruje zakaždým na spodných priečkach. V minulom roku sa mu však v novembri podarilo získať internát. „Myslím si, že aj tento rok mám šancu ubytovať sa. Môže to chvíľu trvať, ale situácia na internátoch sa rýchlo mení,“ dodal Markovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM