Aktualizované Kornel Kubík Rôzne

Kiska nesúhlasí so zákonom o školských bufetoch: Vrátil ho poslancom a odporúča zmenu!

Poslanci v parlamente nedávno schválili zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch. Prezident SR Andrej Kiska však novelu školského nepodpísal a vrátil do Národnej rady SR. Čo mu na zákone prekáža a ako ho odporúča upraviť?

Ilustračný obrázok k článku Kiska nesúhlasí so zákonom o školských bufetoch: Vrátil ho poslancom a odporúča zmenu!
Zdroj: TASR

Hlava štátu vrátila právnu normu s pripomienkami. Novele zákona od poslankyne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch, vyčíta neurčitosť a nejednoznačnosť. Tie vedú podľa neho k nezrozumiteľnos­ti.

Kiska pripúšťa Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane, na margo zákazu predaja výrobkov rýchleho občerstvenia prezident uvádza, že to je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia.

V súvislosti so zákazom predaja potravín s obsahom soli nad 1,5g na 100 g hmotnosti a sladkých pekárskych výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej zložky alebo mliečnej zložky Kiska uviedol, že prevažná väčšina potravín nie je označená údajmi, ktoré by jednoznačne vyjadrovali obsah soli v príslušných gramoch na 100 g hmotnosti potraviny. „To platí rovnako aj pre údaje o podiele ovocnej zložky alebo mliečnej zložky v sladkých pekárskych výrobkoch, na ktorých to v mnohých prípadoch ani objektívne nie je možné uviesť,“ argumentuje hlava štátu.

Kiskovi nie je jasný ani zákaz predaja cukroviniek a cukrárskych výrobkov, a to balených aj voľných, ako aj ochutených nápojov. „Ani v tomto prípade nie je jasné, o aké výrobky v rámci cukroviniek ide. Pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje pre deti,“ povedal prezident s tým, že podľa Ústavy SR je Slovensko aj právny štát a podľa rokovacieho poriadku NR SR musí byť znenie návrhu zákona zrozumiteľné a musí byť z neho zrejmé, čo sa ním má dosiahnuť.

Riešenie situácie vidí prezident vo vypustení zoznamu zakázaných potravín, ako aj príslušných sankcií. Takúto úpravu odporúča aj poslancom.

Čo parlament zakázal predávať v bufetoch?

Zmajkovičovej zoznam zakázaných potravín, ktorý prešiel drobnou úpravou cez pozmeňujúci návrh, obsahoval:

  • doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia
  • potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti
  • sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky
  • cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina
  • nanuky a mrazené ovocné drene
  • nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje
  • energetické nápoje
  • nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu

Za porušenie tohto zákazu mala prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chcela takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. „Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže,“ odôvodnila svoj návrh.

Reakcia poslankyne

Poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý do parlamentu vrátil jej novelu školského zákona upravujúcu sortiment v školských bufetoch. S tvrdením hlavy štátu, že zákon je nejednoznačný, však nesúhlasí. Ako uviedla Zmajkovičová vo svojej reakcii, jej právna norma presne a jasne vymedzuje obmedzenia, pričom každá položka zo zoznamu nevhodných potravín v zákone má svoje opodstatnenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM